Cinema pentru liceeni – Cinema-Edu, ediţia a IV-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-pentru-liceeni-cinema-edu-editia-a-iv-a/

Filmele europene şi independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediţiei a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din Bucureşti şi din alte 10 localităţi din România.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului publică programul proiecțiilor de film din luna mai, la care liceenii din București au acces liber pe baza carnetului de elev. Vizionările au loc în centrele culturale de renume din capitală: Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Instituto Cervantes Bucarest, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu – și sunt urmate de dezbateri cu specialiști din lumea filmului.

Criticii de film Florin Barbu, Ileana Bârsan, actrița Carmen Lopăzan, dar și invitați speciali precum Anca Ghinea, Creative Manager Intuitext sau Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, îi așteaptă pe liceeni pentru a viziona filme care îi provoacă să vadă cinematografia în altă lumină.

“Io e te“, ultimul film în regia lui Bernardo Bertoluci, s-a bucurat de aprecierile elevilor alături de comedia canadiană Starbuck, care i-a făcut să aplaude la finalul evenimentelor.

Liceenii cinefili vor viziona în această lună și filme de debut precum “Fata pe care am cunoscut-o pe 14 iulie” și filme cu tematici sociale complexe precum “Incendii” și “El Bola”. Programul pregătit include și animații precum “Arrugas” și “Ziua ciorilor” pentru a oferi o paletă diversificată de genuri cinematografice de artă.

Puteți vedea mai multe dintre reacțiile acestora pe pagina de facebook pe care Cinema-Edu desfășoară concursul „Do you speak Cinema?”, unde fotografiile și textele elevilor oferă re-interpretări ale peliculelor vizionate în limbajul comun oferit de filmele inedite.

Concursul promite premii oferite de ECDL, Avon sau English Examining Centre, dar și bilete gratuite pe film. Mai multe despre concurs și regulament, aici, pe site-ul proiectului și aici, pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Cinema – Edu / Program de proiecţii la Institutul Italian de Cultură Vito Grasso

5 mai- ora 10:00,filmul „Incendii”- Florin Barbu

12 mai – ora 14:00, filmul „Starbuck”

19 mai ora 10:00, filmul „Starbuck”

26 mai – ora 14:00, filmul „Io e te”

Program de proiecţii la Institutul Cervantes

Cinema6 mai – ora 10:00, filmul de animaţie „Arrugas”

13 mai – ora 14:00, filmul „Arrugas”

20 mai – ora 10:00, filmul „El Bola”

Noul Cinematograf al Regizorului Român

8 mai – ora 10:00, „Starbuck”

15 mai – ora 13:00, „Incendii”

22 mai – ora 10:00, „Les 400 Coups”

29 mai ora 14:00, „Les parapluies de Cherbourg”

Program de proiecţii la Biblioteca Națională

7 mai – ora 10:00, „Incendii”- Ileana Bîrsan

14 mai – ora 10:00, „El Bola” – Anca Ghinea Creative Manager Intuitext

21 mai – ora 10:00, „El Bola” – Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Program de proiecţii la Cinema Elvira Popescu

6 mai – de la ora 10:00 – „La Fille du 14 juillet” cu criticul de film Ileana Bîrsan

13 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu criticul de film Florin Barbu

20 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu Florin Barbu

Accesul la proiecțiile de film este gratuit în baza carnetului de elev!

Alte localităţi participante în proiect, pentru perioada februarie – iunie 2014: Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte, Slobozia, Giurgiu, Ardud, Slatina.

Foto cu Cinema pentru liceeni – Cinema – Edu

16
/09
/16

Povești din Orientul Mijlociu, scrise și regizate de câțiva dintre cei mai talentați cineaști ai momentului vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiția oficială Cannes 2016 distins cu două trofee, va rula pentru prima dată pentru publicul din România.

15
/09
/16

Vineri, 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din București vor avea ocazia să-i întâlnească pe regizorii și actorii câtorva dintre filmele din program și să discute despre filmele lor. Printre invitații speciali ai evenimentului se numără actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn și Nicolae Constantin Tănase, criticul de film Irina Margareta Nistor.

14
/09
/16

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediție DokStation Music Documentary Film Festival și se va desfășura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din București. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.

13
/09
/16

Cel mai așteptat thriller erotic al anului se lansează în România din 18 noiembrie. Distribuit în 175 de țări, „Slujnica” („The Handmaiden”) este cel mai bine vândut film coreean din istorie. Răbdarea celor care vor să îl vadă la cinema o să le fie răsplătită cu o experiență vizuală excesiv de senzuală.

13
/09
/16

În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul Câini, regizat de Bogdan Mirică, se lansează pe marile ecrane din Franța. Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile orașe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră.

12
/09
/16

Dramă biografică „Pumni de piatră/Hands of Stone” spune povestea legendarului boxer panamez Roberto Duran şi a relaţiei speciale de prietenie şi formare pe care a avut-o cu antrenorul său Ray Arcel. Rolul lui Ray Arcel este interpretat de Robert De Niro, câştigător a două premii Oscar.

11
/09
/16

Am fost la cinema, ba chiar la mall, să văd Sieranevada (propunerea României pentru Premiile Oscar, da?), scris și regizat de Cristi Puiu. Am plătit bilet, am luat loc în sală. Îmi place să înjur pe banii mei, da? Era o vineri și era un amurg. Nu eram douăzeci de oameni la film. Și uite care e treaba.

09
/09
/16

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră mondială în cadrul Festivalului de la Toronto, „Fixeur” este cel mai complex film al lui Adrian Sitaru. O operă de maturitate artistică, în care experimentele extravagante sunt abandonate în favoarea unei regii mai subtile, pusă în slujba relevării sensurilor multiple ale unei naraţiuni provocatoare.