Juriul Festivalului de Film de la Berlin 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/clive-owen-si-brigitte-lacombe-in-juriul-prezidat-de-meryl-streep-festivalului-de-film-de-la-berlin-2016/

Actorul britanic Clive Owen şi Brigitte Lacombe, fotograf de modă francez, vor face parte din juriul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei, prezidat de Meryl Streep

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2016

Dacă numele președintelui festivalului care va începe în 11 februarie era cunoscut, acum se ştie şi care va fi componenţa juriului prezidat de Meryl Streep.

Printre aceştia  se numără britanicul Clive Owen, fotografa franceză Brigitte Lacombe, stabilită la New York şi cunoscută pentru portretele sale din lumea modei din Vanity Fair și Vogue, actrița italiană Alba Rohrwacher, actorul german Lars Eidinger, criticul britanic Nick James și regizoarea poloneză Malgorzata Szumowska, câștigătoare în 2013 a trofeului Teddy pentru filme gay, lesbiene și transsexuali.

În cadrul Berlinalei va fi adus un omagiu și cântărețului David Bowie. Britanicul, care a murit în luna ianuarie, a locuit la Berlin în anii 1970 și a jucat în filme. Pelicula „The Man Who Fell to Earth” (1976) va fi proiectată în cadrul festivalului.

De asemenea, vor mai fi omagiate alte două glorii ale cinematografieidispărute dintre noi recent: actorul britanic Alan Rickman, care va fi prezent pe marele ecran în rolul colonelului Brandon din „Sense and Sensibility”, film regizat de Ang Lee, și regizorul italian Ettore Scola cu pelicula sa „Balul” (1983).

Dieter Kosslick îi va înmâna un premiu special, Camera Berlinalei, actorului și regizorului american Tim Robbins, al cărui film „Dead Man Walking” (1995) despre pedeapsa cu moartea va rula în cadrul festivalului.

Foto: Clive Owen și Brigitte Lacombe, Meryl Streep,  Festivalului de Film de la Berlin 2016 – cinemagia

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

28
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Este greu de explicat cum un film în care se vorbește atât de mult – intelectuali care discută non-stop despre lumea în schimbare pe care o trăim – poate oferi o vizionare pe alocuri pasionată. Este ceea ce reușește regizorul francez Olivier Assayas în „Vieți duble” (2018).

26
/07
/19

Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, această locaţie prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fi vizitată, iar odată cu ora 21:00 încep proiecţiile de film.

26
/07
/19

De astăzi până duminică (26-28 iulie),  trei zile și trei nopți de soft adventures - asta te așteaptă la SHORTSUP - Marele Picnic Cinematografic. Domeniul Mogoșoaia devine o vacanță cu hamace și filme, frisbee și standup paddle-ing, cea mai lungă masă de picnic și cel mai mare ecran outdoor văzut la ShortsUP.

25
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu în competița Festivalului de la Cannes în 2018, „Lazzaro felice” („Lazzaro cel fericit”), scris și regizat de italianca Alice Rohrwacher, ajunge în sfârșit și în cinematografele de la noi. Un film de o tandrețe și de o inventivitate dezarmante.

24
/07
/19

Filmul documentar „Muzica Rănilor de război”, care tratează perioada dinaintea și din timpul Primului Război Mondial și abordează o fațetă mai puțin cunoscută a vieții lui George Enescu, va fi proiectat în cadrul evenimentelor asociate ediției din acest an a Festivalului, în urma unui parteneriat dintre organizatori și Asociaţia pentru Educație și Sănătate Mens Sana, sub egida căreia a fost realizat filmul.

24
/07
/19

CRONICĂ DE CARTE Criticul de film Lucian Maier revine în atenţie cu o carte provocatoare, „Timp şi conştiinţă în cinema”, proaspăt apărută la Editura Eikon. Un titlu ambiţios. Şi o premisă la fel: renunţarea la o analiză exclusiv estetică a cinemaului şi trecerea la o analiză a filmului ca discurs.

23
/07
/19

Producția maghiară „Versuri pocite” (2018), regizată de Gábor Reisz, a câștigat atât trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, cât și premiul publicului în competiția celei de-a șasea ediții a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut loc între 18 și 21 iulie la Timișoara și Gottlob. Peste 3.500 de spectatori au luat parte la cele 30 de proiecții și evenimente programate în patru zile de festival.