Colegiul „Spiru Haret” din Bucureşti participă la un proiect european provocator
https://www.ziarulmetropolis.ro/colegiul-spiru-haret-din-bucuresti-participa-la-un-proiect-european-provocator/

Începând cu sfârşitul lunii septembrie, 24 de elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, coordonaţi de doi profesori, şi-au propus să se implice într-un proiect european interesant şi provocator: acela de a „identifica personalităţi sau chiar persoane obişnuite, care au reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie şi/sau învăţarea şi practicarea unei meserii”.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Mai mult, elevii trebuie să realizeze o campanie de informare și de conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației pentru reușita în viață.

Parlamentul European a creat un program, „Euroscola”, pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Anul acesta, elevii au fost stimulați să consulte programul „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) ce asigură „cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale”.

Echipa „Euroscola” a Colegiului Național „Spiru Haret” a pornit campania pro educație în forță, atrăgând, printre susținători, personalități actuale care au reușit grație educației primite, după cum însuși au mărturisit copiilor. Este vorba despre: Florin Busuioc (PRO TV), Iuliana Tudor (TVR 1), Monica Davidescu (actriță, teantru național „i.L.Caragiale), Andrei Huțuleac (actor, teatrul Metropolis), Dragoș Bucur (PRO TV), Ileana Popescu (prorector, S.N.S.P.A.), Cornel Iorgulescu (cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca) și, nu în ultimul rând, actrița Maia Morgenstern (Teatrul Evreiesc de Stat), al cărei mesaj a devenit motto-ul campaniei liceenilor: „Educația ne face liberi”.

Tinerii sunt extrem de entuziasmați. Pe lângă premiul pe care Parlamentul European îl oferă primelor zece echipe câștigătoare din fiecare stat membru al Uniunii Europene (o zi în PE de la Strasbourg, în care elevii devin membri ai acestuia), ei sunt motivați de personalitățile întâlnite.

„Am surprins-o pe doamna Iuliana Tudor la televiziune, radiind în jur un zâmbet cald, care ne-a fascinat. Mi-am dat seama, discutând cu dumneaei, că, de fapt, secretul reușitei unui om în viață este sufletul lui… Este incredibilă prin ceea ce simte și prin ceea ce face!” (Jessamine Murdzek, elevă)

„Cu unul dintre cele mai impunătoare, dar, în același timp, calde discursuri, Maia Morgenstern mi-a atras atenția către un lucru esențial pe care educația ni-l oferă: libertatea. În prezența puternică a Maiei Morgenstern, am realizat că determinarea pavează un drum frumos spre educație.” (Ana Marițiu, elevă)

Campania de informare și de conștientizare a celor de la „Spiru Haret” include numeroase activități de promovare și parteneriate, desfășurate fie în oraș, fie în mediul online. Mai multe detalii puteți afla și de pe pagina de Facebook/Instagram dedicată acestui eveniment – Euroscola2019 – C.N. „Spiru Haret”, București sau pe site-ul revistei liceului.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.