Compozitorul de muzică de film Richard Robbins a murit la varsta de 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/compozitorul-de-muzica-de-film-richard-robbins-a-murit-la-varsta-de-71-de-ani/

Richard Robbins, muzicianul american care a compus coloanele sonore ale unor filme celebre precum „Camera cu privelişte/ A Room with a View”, „Înapoi la Howards/ Howards End” şi „Rămăşiţele zilei/ The Remains of the Day”, a murit la vârsta de 71 de ani. Richard Robbins, de două ori nominalizat la Oscar, a murit pe 7 […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Richard Robbins, muzicianul american care a compus coloanele sonore ale unor filme celebre precum „Camera cu privelişte/ A Room with a View”, „Înapoi la Howards/ Howards End” şi „Rămăşiţele zilei/ The Remains of the Day”, a murit la vârsta de 71 de ani.

Richard Robbins, de două ori nominalizat la Oscar, a murit pe 7 noiembrie, din cauza maladiei Parkinson, în reşedinţa sa din oraşul Rhinebeck din statul american New York, informează bbc.co.uk.

El a compus coloanele sonore pentru aproape toate filmele regizate de James Ivory şi produse de Ismail Merchant, începând cu „Europenii/ The Europeans” (1979) şi până la „Contesa albă/ The White Countess” (2005).

Născut în decembrie 1940, în statul Massachusetts, Richard Stephen Robbins a început să studieze muzica la vârsta de cinci ani.

Ulterior a început să îi predea noţiuni muzicale fiicei scenaristului Ruth Prawer Jhabvala, care i-a făcut apoi cunoştinţă cu colaboratorii ei Ismail Merchant şi James Ivory.

În 1976, Richard Robbins a regizat şi compus coloana sonoră a filmului „Sweet Sounds”, un documentar despre studenţii talentaţi în domeniul muzical, produs de Merchant.

Acest prim proiect comun a stat la baza unei colaborări profesionale fructuoase cu compania de producţie independentă Merchant Ivory Productions, pentru care a compus apoi atât muzică de epocă, cât şi contemporană.

Pentru adaptarea cinematografică a romanului „Maurice”, de E.M. Forster, Richard Robbins a fost premiat la Festivalul de Film de la Veneţia din 1997.

În acelaşi an, muzicianul american a fost nominalizat la premiul BAFTA pentru coloana sonoră a filmului „A Room With a View”, realizat tot pe baza unui roman de Forster.

Robin Robbins a fost apoi nominalizat de două ori la Oscar, în 1993 şi în 1994, pentru coloanele sonore ale filmelor „Howards End” şi „The Remains of the Day”.

Opera sa a fost celebrată în 1996 printr-un concert de binefacere organizat la prestigioasa Carnegie Hall din New York, organizat pentru a strânge fonduri cu scopul de a finanţa cercetările ştiinţifice împotriva SIDA.

 

 

Sursa: Mediafax

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!