Concert baroc la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-baroc-la-sala-radio/

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

Un articol de Liliana Matei|3 iunie 2016

Veronica Anuşca a cântat pe scene ca Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, sala de concerte a Conservatorului din Gdansk – Polonia. Seara barocă se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din ţară şi a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova etc. În acelaşi eveniment îl veţi aprecia şi pe trompetistul Sergiu Cârstea.

Programul serii reunește apreciate lucrări ale repertoriului baroc, precum G.F. Händel: ariile pentru soprană, trompetă baroc şi  orchestră de coarde Eternal source of light divine și Let the bright Seraphim, J.S. Bach: Suita nr. 1 în do major și Concert în re major pentru trompetă mică şi orchestră de coarde (după Vivaldi) etc.
ALEXANDRU GANEA este lector universitar şi dirijor al orchestrei simfonice Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este absolvent a două facultăţi ale aceleiaşi instituţii: cea de Interpretare muzicală, specialitatea vioară (1995) şi cea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră (2001). A fost apreciat ca violonist – în ţară, la Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa şi în străinătate, în Italia şi Spania şi ca dirijor, prin concertele susţinute din 1997 până în prezent cu orchestrele simfonice ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Craiova, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Orchestra de Cameră Radio România,  Orchestra Naţionala de Cameră a Republicii Moldova etc. În 1998, apariţia Orchestrei de Cameră „Jeunesses Musicales” dirijată de Alexandru Ganea la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga a fost recompensată cu premiul I şi cu înregistrarea unui CD.

Soprana VERONICA ANUȘCA a colaborat cu diferite instituții culturale din România, printre care Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica “George Enescu”, Radiodifuziunea Română, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Botoșani şi este solista Catedralei Sf. Iosif – Bucureşti. Soprana are un palmares impresionant de premii, printre care: Premiul II la Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” – Brăila, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă ” – Opera Naţională Bucureşti, Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” – Timişoara, etc.

Pe lângă studiile urmate în Republica Moldova, trompetistul SERGIU CÂRSTEA s-a perfecționat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În prezent este șef de partidă în cadrul orchestrei Operei Naționale Române Timișoara, iar printre instituțiile cu care a colaborat de-a lungul anilor se numără și Filarmonica de Stat „Banatul” Timișoara și Filarmonica de Stat – Chișinău. Activitatea sa solistică înseamnă concerte alături de orhestrele filarmonicilor din Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Botoșani, Cluj-Napoca etc. Între 1992-1993 a fost director artistic al Filarmonicii de Stat din Chișinău.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet: www.radioromaniacultural.ro, www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio: orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.