Concert Musica Viva – o călătorie prin lumea dansului popular european
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-musica-viva-o-calatorie-prin-lumea-dansului-popular-european/

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”.

Un articol de Elena Simion|12 februarie 2014

 Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”. Invitata concertului este violonista Laura Şandru.

Concertul, găzduit de Universitatea Naţională de Muzică, se înscrie în seria evenimentelor lansate în 2012 –DIALOGURI MUZICALE, proiect iniţiat de Fundaţia Calea Victoriei şi pianista Andreea Butnaru. Elementul de originalitate al acestui proiect este faptul că distanţa dintre muzicieni şi public dispare, prin dialogul dintre muzicieni şi participanţi de la final. Înaintea fiecărei bucăţi muzicale, spectatorii vor afla poveşti despre compozitori, despre contextul în care au creat şi despre specificul bucăţilor muzicale interpretate.

,,Expresie a bucuriei, a comuniunii şi a ritualului, dansul, în culturile europene, este unul din marile izvoare de inspirație ale muzicii culte. Vă invităm la expresii de dans și de joc care au dăinuit peste veacuri, într-o înlănțuire de partituri sonore celebre: Bach, Sarasate, Schumann, Martinu, Elgar, Monti si Dimitrescu.“

Andreea Butnaru, pianistă, membră a Musica Viva

Programul concertului este:

Bach – Preludiu, Loure și Gavotte en Rondeau pentru vioară solo

R. Schumann – Piese în ton popular pentru violoncel și pian

P. Sarasate – Zigeunerweisen (Melodii țigănești) pentru vioară și pian

B. Martinu – Variațiuni pe teme slovace pentru violoncel și pian

E. Elgar – Salut d’amour

Monti – Csardas

C. Dimitrescu – Dans țărănesc

INFO

Concertul va avea loc în Sala Dinu Lipatti a UNMB.

Elevii şi studenţii care nu au mijloace materiale pot solicita gratuitate (printr-un mesaj pe [email protected]) şi vor participa la concert, în limita locurilor disponibile.

Foto Musica Viva: Fundația Calea Victoriei

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.