Concertul extraordinar de Crăciun 2020, oferit de Corul Madrigal
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-extraordinar-de-craciun-2020-oferit-de-corul-madrigal/

Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” aduce publicului şi anul acesta muzica şi atmosfera specială a sărbătorilor de iarnă prin tradiţionalul Concert Extraordinar de Crăciun, dirijat de Anna Ungureanu.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2020

Evenimentul este înregistrat în condiții excepționale în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României și va fi disponibil gratuit pe site-ul Corului Madrigal, în aplicația online Madrigal App. Aceasta va fi lansată pe 23 decembrie 2020 și va putea fi descărcată cu ușurință pe orice dispozitiv electronic pentru vizionare.

„Suntem din nou împreună de Crăciun, chiar dacă nu ne întâlnim în sălile de concerte. Anul acesta, tocmai pentru că este unul atât de dificil pentru toată lumea, am decis să susținem Concertul Extraordinar de Crăciun și, prin intermediul tehnologiei, să aducem în casele românilor, oriunde s-ar afla ei în lume, atât emoția muzicii, cât și frumusețea imaginii Corului Madrigal în concert. Madrigal se adaptează vremurilor și, susținut de un prestigios parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, revine în luna decembrie și oferă din nou publicului vibrația unică a acestei perioade atât de așteptate și, sperăm noi, un strop din normalitatea sărbătorilor. Filmarea Concertulului de Crăciun 2020 completează seria albumelor de colinde pe care am lansat-o de curând împreună cu Roton Music și împlinește o tradiție pe care o onorăm în fiecare an, indiferent de circumstanțe”, a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Desfășurat în absența audienței – fapt fără precedent în ultimii 52 de ani -, Concertul Extraordinar de Crăciun 2020 a fost filmat în Sala tronului a Muzeului Național de Artă al României, un cadru grandios, emblematic, cu o semnificație culturală și istorică aparte. Creat ca un produs vizual remarcabil, Concertul de Crăciun al Corului Madrigal include ilustrații din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească a MNAR, imagini care pun în valoare sonoritatea și prezența scenică a Corului Madrigal și, totodată, îmbogățesc experiența artistică a privitorilor.

„Ne bucurăm să găzduim Concertul de Crăciun al Corului Madrigal, oferind astfel posibilitatea artiștilor să continue o tradiție veche de peste jumătate de secol. Ne dorim prin acest concert să aducem în casele oamenilor spiritul Sărbătorilor, printr-o îmbinare frumoasă între artă și muzică” – a declarat Cristina Verona Tobi, Manager interimar al Muzeului Național de Artă al României.

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal a pregătit pentru acest concert o selecție repertorială specială, menită să creeze o legatură organică între clasic și modern, de la cunoscutele colindele românești și internaționale, până la aranjamente muzicale complexe și eterogene.

„Ne-am dorit foarte mult să susținem acest concert atât de drag nouă, madrigaliștilor, și ne bucurăm să putem dărui publicului și anul acesta gândurile noastre bune și vraja sonoră a Crăciunului cu Corul Madrigal. În armonie cu spațiul în care am cântat, am ales să interpretăm unele dintre cele mai îndrăgite, dar și impresionante piese de Crăciun, de la minunatele colinde, până la lucrări deosebite, din creația compozitorilor Paul Constantinescu sau Johann Sebastian Bach și a multor contemporani, un repertoriu care să aducă pacea, frumusețea și spiritul sărbătorilor de iarnă” – Anna Ungureanu, Dirijorul principalal Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Concertul Extraordinar de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” reprezintă unul dintre cele mai longevive și consecvente evenimente culturale din România. De peste jumătate de secol, în fiecare lună decembrie, Corul Madrigal s-a conectat cu publicul și a vestit sărbătoarea Nașterii Domnului pe marile scene de spectacol din București sau din țară.

În condițiile extraordinare ale acestui an, Corul Madrigal rămâne fidel legăturii cu spectatorii săi și implementează încă un produs inovativ – aplicația online Madrigal App, dedicată concertelor și evenimentelor susținte de celebrul ansamblu, care va putea fi accesată și vizualizată pe dispozitivele electonice (laptop, televizor etc.) din 23 decembrie 2020 de pe www.madrigal.ro.

Partener organizare: Muzeul Național de Artă al României

Anul acesta, Madrigal a împlinit 57 de ani de activitate neîntreruptă, fiind unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

După Concertul aniversar din luna martie 2020, Corul Madrigal a desfășurat Stagiunea estivală, cu cinci concerte cu tematici și repertorii diferite: „Hora staccato”, „Madrigal cântă copiilor”, „Muzica Renașterii”, „Bijuterii corale” și „Ave Maria”. La cererea publicului, ansamblul coral, dirijat de Anna Ungureanu, a susținut în luna octombrie 2020 o nouă reprezentație a concertului „Ave Maria”.

În luna noiembrie a acestui an, Corul Madrigal, în parteneriat cu Roton Music, a lansat o serie de noi albume ce conțin unele dintre cele mai apreciate lucrări dedicate sărbătorii Crăciunului, înregistrate live din concertele de Crăciun susținute în anii 2017, 2018 și 2019.

Muzeul Național de Artă al României a luat ființă în anul 1948, an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Încă de la început muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR cuprinde în prezent Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.

06
/06
/20

Tinerilor artişti lirici care-şi dedică viaţa Artei Sacre a Cântului, tuturor brăilenilor, ca şi publicului de pretutindeni, care împreună cu noi trăieşte de un sfert de secol bucuria imensă a marii muzici, cinstind memoria legendarei soprane Hariclea Darclée, sutelor de mii de telespectatori care îndrăgesc emisiunile consacrate Festivalului, Concursului Internaţional de Canto şi Cursurilor mele de Măiestrie Artistică le trimit acest mesaj de iubire în speranţa că ne vom reîntâlni cât mai curând.

06
/06
/20

Deschiderea teatrelor din România spre publicul lor este deja posibilă de câteva zile. Aflat printre primii care şi-au asumat curajul propunerii unor evenimente în aer liber, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, îşi invită publicul deja în acest week-end în parcul din faţa teatrului, pentru a participa la două concerte, dând semnalul reînsuflețirii vieții culturale constănțene, după o perioadă dificilă și neobișnuită în care lumea a încetat să mai funcționeze după regulile obișnuite.