Constantin Brâncuși, imagini fără sfârşit
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-brancusi-imagini-fara-sfarsit/

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

Imaginile de arhivă, scoase la lumină în 2011, în cadrul expoziţiei „Brâncuşi, imagini fără sfârşit” şi cumpărate de la o rudă îndepărtată a sculptorului român, îl prezintă pe Brâncuşi sărbătorind în atelierul său împreună cu Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner și alţi intelectuali din Parisul interbelic.

Filmările au fost făcute în perioada 1923 – 1939 de Constantin Brâncuşi, care primise cadou o cameră de filmat de la fotograful Man Ray. Realizate în perioada de maturitate artistică a lui Brâncuşi, care poate fi văzut în atelier sau participând la lucrările complexului de la Târgu Jiu, filmările proiectate la Madrid imortalizează nu doar opera lui Constantin Brâncuşi, ci şi personalitatea sa.

Publicul îl poate vedea, astfel, pentru prima dată pe Constantin Brâncuși analizându-şi lucrările în lumina atelierului său sau filmând scene de dans cu prietenele sale.

(video: tvr.ro)

Foto: Constantin Brâncuși – Captură film Constantin Brâncuși, imagini fără sfârşit

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.