Constantin Petre, „Premiul Special“ la Gala Premiilor GOPO 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-petre-premiul-special-la-gala-premiilor-gopo-2017/

Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale şi pirotehnice, va fi onorat cu “Premiul Special” la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc marţi, 21 martie, la Teatrul Naţional din Capitală.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2017

Cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare, Constantin Petre este responsabil pentru cele mai spectaculoase efecte speciale, manevrarea mașinilor de fum sau a armelor de foc din producții românești și internaționale. Porecla colegilor l-a consacrat în breaslă drept “Nea Bombi” sau “Bombardel”, apelativ însușit inclusiv pe genericele filmelor la care a lucrat de-a lungul anilor.

Până în anul 1975, când a obținut carnetul de pirotehnist, Constantin Petre a lucrat la producții precum ”Mihai Viteazul” (Sergiu Nicolaescu,1970), “Vifornița” (Mircea Mureșan, 1973), “Toamna bobocilor” (Mircea Mureșan, Mircea Moldovan, 1975).

Numele său se regăsește pe genericele filmelor: “Misterele Bucureștilor” (regia Doru Năstase, 1983), “Pe malul stâng al Dunării albastre” (regia Malvina Urșianu, 1983), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Întunecare” (regia Alexandru Tatos, 1985), “Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1989), “Cine are dreptate?” (regia Alexandru Tatos, 1990), “Drumul câinilor” (regia Laurențiu Damian, 1992), “Punctul zero” (regia Sergiu Nicolaescu, 1996), “Trenul vieții” (regia Radu Mihăileanu, 1998) sau “Binecuvântată fii, închisoare” (regia Nicolae Mărgineanu, 2002).

Începând cu anii 90, Constantin Petre este cooptat în echipele producțiilor străine realizate la Studiourile din Buftea: “Lurking Fear” (regia C. Courtney Joyner, 1994), “Huntress: Spirit of the Night” (regia Mark S. Manos, 1995), “Demon in the Bottle” (regia Randall William Cook, 1996), “Captain Conan” (regia Bertrand Tavernier, 1996), “Johnny Mysto: Boy Wizard” (regia Jeff Burr, 1997), “The Secret Kingdom” (regia David Schmoeller, 1998), “Straight into Darkness” (regia Jeff Burr, 2001), “Modigliani” (regia Mick Davis, 2004).

Figura lui “Nea Bombi” nu a trecut neobservată, astfel încât a fost distribuit în lungmetrajele “Cea mai fericită fată din lume” (regia Radu Jude, 2009) și “Despre oameni și melci” (regia Tudor Giurgiu, 2012), dar și într-o serie de reclame alături de Andi Vasluianu.

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…