Conu Leonida faţă cu reacţiunea, spectacol interzis de comunişti, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/conu-leonida-fata-cu-reactiunea-spectacol-interzis-de-comunisti-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 18 august, de la ora 21.10, la TVR 2, un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în regia artistică a lui Dominic Dembinski. Astfel, Teatrul Naţional de Televiziune prezintă luni, la TVR 2, spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (premiera tv: 1992).

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

„Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee. A intrat la o idee? Fandacsia e gata. Ei! şi după aia din fandacsie cade în ipohondrie… Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.” (spune Leonida în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I. L. Caragiale)

De ce este atât de convins Leonida că republica este cea mai bună soluţie? Să fie din cauza lipsei birurilor, a garanţiei drepturilor, a lefurilor bune sau a… „legii de murături”?

Ce înţelege şi ce nu înţelege Efimiţa din convingerile lui Leonida? De ce se teme Leonida? Este sau nu este „revuluţie” şi, dacă da, „cine să stea să facă revuluţie”?

Dialogul între Leonida (interpretat de Virgil Andriescu) şi Efimiţa (rol jucat de Vasile Cojocaru) se construieşte savuros în jurul ideii de republică, dar este şi impregnat de frica lui Leonida, că doar „reacţionarii” ştiu că e republican, „că e pentru naţiune”.

În spectacol apare şi regretata actriţă Ruxandra Sireteanu, în rolul Saftei. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera spectacolului „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale la Teatrul Dramatic din Constanța. Această montare nu a fost ferită de presiunile vremii – în același an, 1984, spectacolul în regia lui Dominic Dembinski a fost premiat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, însă a fost ulterior interzis.

INFO

CONU LEONIDA FAȚĂ CU REACȚIUNEA de Ion Luca Caragiale
Interpretează: Virgil Andriescu, Vasile Cojocaru, Ruxandra Sireteanu
Redactor: Doina Teodoru
Scenografia: Constantin Ciubotariu, Anton Stelian
Regia artistică și adaptarea TV: Dominic Dembinski

Foto din Conu Leonida faţă cu reacţiunea – captură video

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.