„Copii răi”, spectacolul Teatrului Arte dell’Anima, la Dublin
https://www.ziarulmetropolis.ro/copii-rai-spectacolul-teatrului-arte-dellanima-la-dublin/

Asociaţia Arte dell’Anima, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) prezintă, în perioada 12-13 septembrie 2016, la Axis Ballymun Centre, Dublin, spectacolul „Copii răi”, de Mihaela Michailov.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2016

Reprezentaţiile fac parte din proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, pe care Teatrul Arte dell’Anima l-a câștigat în cadrul programului CentenArt, organizat de ICR, cu scopul de a evoca 100 de ani de la formarea României Mari.

Intrarea la cele două reprezentații prezentate la Dublin va fi gratuită.

„Copii răi” este un spectacol de teatru educațional, pe un text de Mihaela Michailov, în regia Geaninei Hergheligiu, spectacol Arte dell’Animace are ca temă principală violența în școli, temă ce se regăsește în cadrul întregului proiect „Handle with care. Itinerant social theatre”. Spectacolul a avut premiera pe data de 27 aprilie 2016, în urma primului concurs de proiecte realizat de teatru, intitulat „Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!”.

Ulterior, spectacolul a fost selecționat la Sibiu Fringe Festival 2016. A participat apoi la prima ediție a „FITIC – Festivalul de Teatru Independent Constanța” și la cea de-a doua ediție a Festivalului „Butterfly Effect” ITF, de la Galați.  De asemenea, „Copii răi” a fost inclus în programul spectacolelor care au făcut parte din proiectul national Școala Altfel.

Proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, inițiat de Teatrul Arte dell’Anima, își propune să abordeze și să deschidă noi arii culturale și sociale de explorare artistică. Nevoia existenței acestui proiect se regăsește în situația actuală a sistemului educațional românesc și din străinătate în ceea ce privește violența în școli. Pe lângă acest aspect, inițativa Teatrului Arte dell’Anima de a juca spectacolul „Copii răi” peste hotare vine din dorința creșterii vizibilității culturii române și, în special, a creației contemporane românești în afara graniței.
Proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, din cadrul căruia face parte spectacolul „Copii răi”, este format din următorii membri: Ana-Maria Irimia, Raluca Jugănaru, Alin Potop (actori), Geanina Hergheligiu (regizor), Ana-Maria Nistor (specialist în studii teatrale), Alexandru Bibere (lumini și sunet), Crina Lință (manager de proiect) și Daniela Blid (asistent de proiect).

Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), Axis Ballymun Arts and Resource Centre, Dublin, Romanian Community of Ireland și beneficiază de sprijinul Ambasadei Române în Irlanda.

Deschis în iulie 2015, Teatrul Arte dell’Anima eArte dell’Animaste o instituție finanțată din fonduri proprii și reprezintă singura instituție teatrală independentă din zona Obor-Colentina a Bucureștiului.

Scopul teatrului este de a veni în întâmpinarea nevoilor tinerei generații de artiști, fiind deschis colaborărilor care potențează creativitatea, interacțiunea, conectivitatea și, nu în ultimul rând, dezvoltarea scenei artistice independente românești.

De la deschidere și până în prezent, peste 1500 de spectatori au călcat pragul teatrului, având în medie 40 de spectacole, la o capacitate de 35 locuri.

Foto: Arte dell’Anima  – artedellanima.ro/handle-care-itinerant-social-theatre

08
/01
/16

Spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema "Teatru şi jurnalism".

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol