Coproducţie Rusia-Ucraina, câştigătoarea Festivalului internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/coproductie-rusia-ucraina-castigatoarea-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-alter-native/

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.  Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.

 Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native a fost oferit, sâmbătă seara, de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Alături de marele premiu al festivalului, în cadrul manifestării au mai fost oferite cinci premii: premiul Radio România Cultural a revenit producţiei ‘Luminaris’ de Juan Pablo Zaramella (Argentina), Premiul Televiziunii Erdely TV – ‘Chippendale’, de Kamila Safina (Rusia), Premiul Fundaţiei Communitas pentru cel mai bun regizor maghiar din România a fost acordat regizoarei Felméri Cecília pentru producţia ‘Minute infinite’.

Premiul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost acordat producţiei ‘Din spatele oglinzilor’ de Julio O. Ramos (Peru), Premiul municipiului Târgu Mureş – ‘Tram’ de Michaela Pavlatova (Franţa/Republica Cehă), iar Premiul in memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film studenţesc a revenit peliculei ‘3 zile de libertate’ de Lukasz Borowski (Polonia). Acest premiu a fost acordat de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar din România cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi de Comisionerul Educaţional al Ungariei Aari-Tamas Lajos, care a oferit tradiţionalul stilou.

Pe parcursul celor cinci zile ale festivalului, pe lângă cele 59 de scurt-metraje care au intrat în concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

Din program nu au lipsit nici documentarele prezentate la Festivalul One World România şi nici concertele, capul de afiş fiind Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’.

Acesta a evoluat pe scena Palatului Culturii cu spectacolul ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul şi-a propus realizarea ilustraţiei muzicale simultane ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Charlie Chaplin.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native, care se va încheia duminică seara, este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

21
/03
/15

În prima ediţie din acest an a emisiunii Exclusiv în România, Cristian Tabără şi echipa sa vor face o plimbare prin judeţul Sibiu, pe urmele lui Noica şi Cioran. Emisiunea se difuzează pe 21 martie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.