Corul Madrigal sărbătoreşte 50 de ani de activitate printr-un concert la Ateneul Român, pe 21 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-sarbatoreste-50-de-ani-de-activitate-printr-un-concert-la-ateneul-roman-pe-21-aprilie/

Corul Naţional de Cameră Madrigal sărbătoreşte 50 de ani de activitate printr-un concert extraordinar cu temă pascală, pe care îl va susţine pe 21 aprilie la Ateneul Român din Bucureşti, informează un comunicat. Concertul, desfăşurat sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, va cuprinde lucrări cu un profund conţinut spiritual, din repertoriul bizantin, clasic şi contemporan românesc. […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Corul Naţional de Cameră Madrigal sărbătoreşte 50 de ani de activitate printr-un concert extraordinar cu temă pascală, pe care îl va susţine pe 21 aprilie la Ateneul Român din Bucureşti, informează un comunicat.

Concertul, desfăşurat sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, va cuprinde lucrări cu un profund conţinut spiritual, din repertoriul bizantin, clasic şi contemporan românesc.

Corul Naţional de Cameră Madrigal, simbol al măiestriei interpretative corale româneşti, a luat fiinţă în 1963, iar timp de 47 de ani activitatea sa a fost sinonimă cu numele dirijorului Marin Constantin, fondatorul ansamblului. În decursul unei jumătăţi de veac, cu peste 4.100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din ţară şi străinătate, Madrigalul a adus aproape de sufletul publicului mai mult de 1.000 de capodopere aparţinând tuturor epocilor creatoare ale istoriei muzicii româneşti şi universale.

Corul Madrigal a fost declarat „bun al patrimoniului universal UNESCO” în 1992, la Paris.

Fondatorul corului Madrigal, Marin Constantin, a decedat pe 1 ianuarie 2011. La o ceremonie, care a avut loc la Ateneul Român în ziua înmormântării sale, pe 5 ianuarie 2011, ministrul Culturii de la vremea respectivă, Kelemen Hunor, şi fiul muzicianului, dirijorul Ion Marin, au anunţat crearea unei fundaţii culturale dedicate moştenirii lăsate de Marin Constantin.

Pe 15 martie 2011, Corul Naţional de Cameră Madrigal a trecut din subordinea Ministerului Educaţiei în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin hotărârea de Guvern nr. 205/ 2 martie 2011.

 

Sursa: Mediafax

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.