Cosmina Stratan, noul Shooting Star românesc – în 7 ipostaze berlinale
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-noul-shooting-star-romanesc-in-7-ipostaze-berlinale/

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns la ediţia a 17-a.

Cosmina Stratan îşi explică “furia” prin faptul că de fiecare dată când a ajuns la Berlin, a fost cu treabă. “Nu mi-am făcut niciodată vacanţa aici, iar de câte ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusă de curţile interioare ale Berlinului, ticsite cu cafenele şi de terase cu câte două mese, cel mult.

Cosmina Stratan

Ultima dată am reuşit să fac cel mai neconvenţional tur al oraşului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul rămăşiţelor Zidului şi mi-au rămas foarte clar întipărite câteva imagini.

A fost singura variantă care s-a potrivit programului”, spune Cosmina, cea care în urmă cu doi ani primea la Cannes premiul pentru “Cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul din După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu.

Cosmina Stratan

Programul Shooting Stars se adresează tinerilor actori și nu este deloc unul uşor. Anul acesta, din 27 de nominalizaţi, au fost selectaţi cei 10, printre care şi Cosmina.

Aşadar, o concurenţă de aproape trei pe un loc. “A fost cel mai aglomerat festival la care am participat”, povesteşte actriţa. Alergam  dintr-o parte în alta cu bigudiuri în cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o maşină la alta. Aveam impresia că n-o să ajungem să le facem pe toate într-o zi”.

Cosmina Stratan

Cel mai emoţionant moment? Repetiţia pentru gală, consideră Cosmina Stratan. “Ne uitam fiecare la filmuleţele de prezentare ale celorlalţi în timp ce rulau pe eranul de pe scenă şi eram deja mândri.

Plus că s-a mers până la capăt cu repetiţia: ni s-a dat chiar şi câte o sticlă de apă plată în loc de trofeu. Şi făceam fiecare câte o plecăciune ciudată, pe care n-am avut curaj s-o mai facem şi cu sala plină.”

Cosmina Stratan

Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars de la Berlinale Palast.

Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scenă de Stellan Skarsgård și Bruno Ganz, protagoniștii filmului Kraftidioten – In Order of Disappearance, aflat în competiţie. (Pelicula va ajunge anul acesta şi în cinematografele din România, distribuită de Independenţa Film).

Cosmina Stratan=

Shooting Stars este şi un bun prilej pentru tinerii actori europeni de a cunoaşte personalităţi din domeniul cinematografic. “Am cunoscut foarte multă lume la Berlin şi cu siguranţă asta îmi va fi de folos.

Poate vor apărea contracte noi şi colaborări cu regizori străini, însă un lucru rămâne sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina Stratan la revenirea în ţară.

Cosmina Stratan

Foto: Cosmina Stratan – Oana Popa/ICR Berlin.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.