Costume populare de sarbatoare expuse de Muzeul Tarii Crisurilor in Serbia
https://www.ziarulmetropolis.ro/costume-populare-de-sarbatoare-expuse-de-muzeul-tarii-crisurilor-in-serbia/

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va prezenta cele mai frumoase costume populare de sărbătoare în localitatea Vrsac, unde trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Serbia, într-o expoziţie ce va fi vernisată luni, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Potrivit comunicatului muzeului, expoziţia „Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara […]

Un articol de Andrada Văsii|3 decembrie 2012

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va prezenta cele mai frumoase costume populare de sărbătoare în localitatea Vrsac, unde trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Serbia, într-o expoziţie ce va fi vernisată luni, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Potrivit comunicatului muzeului, expoziţia „Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara Crişurilor-România”, ce prezintă costume şi podoabe de sărbătoare ce provin din patru zone etnografice importante – Crişul Alb, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crasna-Barcău – va fi expusă la Muzeul oraşului Vršac, fiind dusă şi în Italia, la Castello Reale din Moncalieri – Torino.

Muzeul Ţării Crişurilor a mai anunţat că în oraşul din Serbia va fi vernisată şi expoziţia colectivă „Confluenţe”, la care vor expune 14 profesori de la Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea, ale căror lucrări (pictură, sculptură, arte decorative, artă video, instalaţii) ilustrează preocupările acestora. Ambele expoziţii vor fi deschise publicului până pe 3 februarie 2013.

La vernisaj, Corul de Cameră Fiat Lux din Oradea, dirijat de Antonia Nica, va susţine un recital cu prelucrări folclorice şi colinde.

Evenimentul cultural este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Universitatea din Oradea, cu participarea Primăriei oraşului Vršac, Muzeul oraşului Vršac şi sub patronajul Consulatului General al României din Serbia, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Municipiului Oradea.

Sursa: Agerpres

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.

13
/01
/17

Duminică, 15 ianuarie 2017, spectacolul” Natură moartă cu nepot obez” de la Teatrul Odeon aniversează 101 reprezentații. În cei aproape 5 ani de la premieră, piesa scrisă de Ion Sapdaru, regizată de Eugen Făt, în scenografia lui Constantin Ciubotariu, a fost prezentată în 17 turnee și festivaluri.