Cristian Mandeal dirijează Royal Philharmonic Orchestra la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-dirijeaza-royal-philharmonic-orchestra-la-londra/

Pe 10 octombrie 2018, Cristian Mandeal revine la Londra, la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra cu un concert festiv dedicat centenarului încheierii Primul război mondial ce va cuprinde lucrări extrem diverse compuse în ultimul secol şi nu numai.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2018

Dintre acestea amintim Şostakovici – Uvertura festivă, Ceaikovski – Marş slav pentru acordeon şi orchestră, Scriabin – Concertul pentru pian şi orchestră, Walton – Spitfire Prelude and Fugue, Vaughan Willliams – The Lark Ascending, Rachmaninov – Vocalise, Ceaikovski – Aria lui Lenski din Evgheni Oneghin, Gorecki – Simfonia nr. 3 pentru soprană şi orchestră (partea lentă), George Lloyd – Symphony nr. 4 – Arctic (finalul), Parry – Jerusalem.

Sub bagheta lui Cristian Mandeal vor evolua ca solişti în acest concert Ian Fountain (pian, Marea Britanie), Srdjan Vukasinovic (acordeon, Serbia),Friederike Krum (mezzo-soprană, Germania), Telman Guzhevsky (tenor, Israel).

Relaţia profesională a lui Cristian Mandeal cu Marea Britanie are o istorie semnificativă, marcată de faptul că în 2002 a semnat premiera britanică a operei Oedipe de Enescu la Festivalul de la Edinburgh cu BBC Scottish Symphony Orchestra.

Cristian Mandeal declara de curând : „Revin cu mare plăcere de fiecare dată la oricare orchestră din Marea Britanie. Multiplele colaborări avute în decursul a celor peste 20 de ani de când frecventez acest spațiu cultural m-au încredințat pe deplin de înaltul lor profesionalism dublat de o deschidere și un spirit pozitiv neobișnuit în relația cu dirijorul. La fel ca și cu Orchestra Hallé din Manchester, concertele mele cu Orchestra Filarmonicii Regale (RPO) s-au definit mereu a fi autentice momente de grație.“.

Un alt concert excepţional susţinut de dirijorul Cristian Mandeal chiar la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra a avut loc în deschiderea stagiunii 2014-2015, cu un program Beethoven, Brahms, Franck, solistă fiind violinista Tianwa Yang. Concertul lui Cristian Mandeal de la Cadogan Hall cu Royal Philharmonic Orchestra din 2014 a fost considerat de revista Classical and Opera unul dintre cele două cel mai bune evenimente simfonice ale anului, alături de concertul dirijat de Charles Dutoit cu aceeaşi orchestră la Royal Festival Hall.

Criticul britanic Colin Anderson afirma atunci : „Cristian Mandeal (a cărui revenire la Londra ar fi trebuit să se petreacă mai demult) împreună cu o Orchestră Filarmonică Regală foarte sensibilă a conferit simfoniei lui Franck o interpretare splendidă.” Revista Gramophone consideră discul cu Simfonia a IX-a de Bruckner cu Orchestra Hallé Manchester dirijată de Cristian Mandeal la începutul anilor 2000 drept cea mai bună versiune a acestei lucrări făcută vreodată de o orchestră britanică.

În ultima perioadă, Cristian Mandeal a mai dirijat la Londra Royal Philharmonic Orchestra în noiembrie 2017, într-un concert de gală susţinut cu sprijinul ICR Londra, şi dedicat unei triple celebrări: Ziua Naţională a României, 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti şi începutul Anului Centenarului Marii Uniri, pe scenă urcând şi pianista Alexandra Dăriescu, una dintre cele mai cunoscute muziciene române pe plan mondial, cu un program Enescu, Grieg, Dinu Lipatti şi Ceaikovski.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

Foto: Cristian Mandeal – facebook

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.