Cristian Mungiu apreciază festivalul Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-apreciaza-festivalul-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este „ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România” şi pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă.

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2013

Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este „ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România” şi pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Studio, de la ora 20.00, şi la CinemaPRO, de la ora 20.45, cu lungmetrajul distins anul acesta cu premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, „Heli”, în prezenţa cineastului mexican Amat Escalante.

La deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest au fost prezenţi şi iniţiatorul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu, şi redactorul-şef al prestigioasei reviste britanice Sight & Sound, Nick James.

În acest context, Cristian Mungiu a spus că speră ca publicul român să reacţioneze cu mult interes faţă de acest eveniment, „pentru că ce poţi să îţi doreşti mai mult dacă eşti cinefil decât să vezi 20 dintre filmele care au fost în selecţia oficială la Cannes, anul acesta”.

Totodată, Cristian Mungiu a subliniat că prezenţa în România a delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, este „un gest de curtoazie, de respect şi încurajare” pentru cinematografia română.

Cristian Mungiu îşi doreşte ca publicul să vină la filme

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat că este complicat de realizat un astfel de festival, cu titluri atât de importante. Regizorul a spus însă că ediţia de anul acesta a fost mai uşor de organizat având în vedere că el a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

„E complicat, se face totul pe bază de relaţii personale. A fost un pic mai simplu anul acesta pentru că eu am fost în juriu la Cannes, am văzut filmele, am avut ocazia să mă întâlnesc cu oamenii şi a fost ceva mai simplu. Pentru noi cel mai complicat lucru şi cel mai important este să comunicăm publicului din Bucureşti. Nu îmi este atât de greu şi nu ne este atât de greu să organizăm festivalul, să obţinem filmele, să găsim banii să plătim drepturile cât ne este să comunicăm ce şansă deosebită ar trebui să fie pentru publicul din România să vină să vadă aceste filme”, a adăugat acesta.

Cristian Mungiu regizor

Cristian Mungiu, regizor

Pe de altă parte, regizorul mexican Amat Escalante a fost prezent, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. El şi-a prezentat filmul „Heli”, care a fost premiat anul acesta pentru regie la Festivalul Internaţional de la Cannes şi care a deschis evenimentul de la Bucureşti.

După proiecţia filmului, Amat Escalante a afirmat că a scris la scenariul peliculei timp de cinci ani, existând multe surse de inspiraţie pentru „Heli”. El a mai spus că Mexicul este într-un război permanent cu traficanţii de droguri, în această luptă 70.000 de persoane pierzându-şi viaţa în ultimii şapte ani.

„Am vrut să spun o poveste, să merg dincolo de imaginile şi ceea ce vedem în presa din Mexic. În fiecare zi vedem imagini ca în film, oameni decapitaţi, oameni spânzuraţi de poduri, oameni arşi, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii şi să spun povestea personală a unor persoane care suferă această situaţie. (…)

Unde locuiesc, cu ani în urmă, a fost construită fabrica americană General Motors şi foarte multe familii au venit să locuiască în această zonă şi s-au format mici comunităţi. Am vrut să fac un film despre una dintre aceste familii, dar şi despre copiii care îşi pierd copilăria şi adolescenţa pentru că se căsătoresc foarte repede, fetele rămân însărcinate la o vârstă foarte fragedă”, a spus Amat Escalante.

„Să ştiţi că nu vine aşa de des la un festival pe cât vine la noi. Vine aşa, ca un gest de curtoazie, de respect şi de încurajare pentru cinematografia noastră, pentru că avem destul de multe probleme. Ştie că prin acest festival încercăm să readucem publicul către acest gen de filme.

Ştie că avem mari probleme de distribuţie în România şi vine să facă ce poate să facă, adică să ofere un fel de gir al respectului de care filmul românesc se bucură în afară, în speranţa că va începe să capete aceeaşi stimă, încetul cu încetul, şi în România, ceea ce deocamdată nu e cazul“, a declarat Cristian Mungiu, referitor la venirea lui Thierry Fremaux, pentru agenţia Mediafax .

Regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire şi Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, sunt vedetele ediţiei din acest an a evenimentului Les Film de Cannes à Bucarest.

Info: 

Peste 60 de filme vor rula, între 25 şi 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio şi Cinema „Elvira Popescu”, în cadrul acestui eveniment cinematografic.

Dintre acestea, 20 de pelicule au fost proiectate la Festivalul de la Cannes 2013, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d’Or. Majoritatea peliculelor vor putea fi vizionate în premieră în România.

Foto credit: Cinemagia, poze cu Cristian Mungiu

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.