D’ale Carnavalului la Opera din Iasi
https://www.ziarulmetropolis.ro/dale-carnavalului-la-opera-din-iasi/

Opera Naţională Română Iaşi încheie anul 2012 cu premiera spectacolului D’ale Carnavalului, în regia maestrului Ioan Tugearu. Astfel, duminică, 30 decembrie 2012, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, vă aşteptăm la un spectacol inedit de balet în An Caragiale. Ioan Tugearu este un artist cu un palmares uluitor, răsplătit de două ori […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Opera Națională Română Iași încheie anul 2012 cu premiera spectacolului D’ale Carnavalului, în regia maestrului Ioan Tugearu.

Astfel, duminică, 30 decembrie 2012, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, vă așteptăm la un spectacol inedit de balet în An Caragiale.

Ioan Tugearu este un artist cu un palmares uluitor, răsplătit de două ori cu Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali, fost prim balerin al Operei Naţionale din Bucureşti şi fost director al Centrului Naţional al Dansului, iar din 2003, profesor la Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti. „Montez spectacole de balet de 25 de ani, dar ce se întâmplă acum este o premieră şi pentru mine: sunt supus unei presiuni extraordinare, pentru că dansatorii trebuie să şi vorbească. Tot ce s-a putut transforma din text, am transformat în mişcare. Ce nu, am păstrat ca text. Colajul muzical va aminti de vremea când în mahalaua Bucureştiului nu era om fără pălărie pe cap, de vremea când răsunau cântecele Mariei Tănase, dar vor fi şi fragmente de muzică contemporană”, a dezvăluit regizorul şi coregraful Ioan Tugearu.

Din distribuție fac parte:

Nae – Sergiu Cotorobai

Mița – Roua Răuț

Catindat – Dumitru Buzincu

Iordache – Marian Chirazi

Crăcănel – Bogdan Tuluc

Pampon – Adrian Ciapă

Regia și coregrafia – Ioan Tugearu

Scenografia – Marfa Axenti

Libretul  – Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale

Colajul muzical – Ioan Tugearu, Antonel Oprescu

Proiecție video – Antonel Oprescu

Pregătire text – Pușa Darie

Asistenți coregrafie – Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai

Interpretează ansamblul de balet al Operei Naționale Române Iași și elevii Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” Iași, secția Coregrafie.

De asemenea, Opera ieșeană va sărbători 55 de ani de la înființarea corpului de balet.

 

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.