Dan C. Mihăilescu se întâlnește cu cititorii la showroom-ul eMAG din Crângași
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-se-intalneste-cu-cititorii-la-showroom-ul-emag-din-crangasi/

Uniţi de aceeaşi pasiune de a descoperi noi întâmplări şi personaje printre paginile unei cărţi, Dan C. Mihăilescu şi cititorii se întâlnesc astăzi, de la 19:00, la showroom-ul eMAG din Crângaşi, de pe şoseaua Virtuţii nr. 148.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată exclusiv online, își propune să îi cunoască în offline pe cei care îi sunt alături zi de zi și să discute despre câteva dintre cele mai frumoase lecturi de călătorie, aceasta fiind și tema evenimentului.

 
Dan C. Mihăilescu se așteaptă ca dialogul de astăzi dintre el și cititori să fie unul alert, mai ales că a sesizat această predispoziție a publicului din online de a împărtăși idei și opinii. „Un lucru e sigur: în trecerea de la TV pe Internet a scăzut sensibil vârsta celor care mă abordează pe stradă, în metrou, la librărie etc. În plus, de unde înainte primeam exclusiv aprecieri, acum predomină indicațiile de lectură. Dacă telespectatorul este îndeobște un receptacol pasiv, neutru, cititorul online este infinit mai predispus la interacțiune”, a declarat realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”.

 
Cu toate că este văzut ca unul dintre cei mai influenți critici literari, Dan C. Mihăilescu recunoaște că fiecare întâlnire pe care o are cu cititorii îl învață câte ceva. „Fiecare public are învățămintele lui. După întâlnirile cu liceeni, plec mult mai optimist decât la venire, descoperind că sunt departe de-a avea mintea-n chiloţi, că au aceleaşi dileme, aşteptări şi ispitiri ca noi, bunicii lor, şi aceeaşi nevoie de afectivitate. Când sunt în mijlocul studenţilor, rămân încercănat de blazarea lor şi încerc un amestec amărui de invidie şi compasiune. Cât despre celelalte categorii de cititori, ele îmi aduc invariabil aminte că nu sunt decât un prestator de servicii, că numai o întâmplare fericită m-a pus în situaţia de a <<da lecţii>> de lectură şi că aş face bine să-mi recalibrez sistematic gustul, opţiunile, maniera de lectură ş.a.m.d”, a dezvăluit Dan C. Mihăilescu.

Despre proiectul „Cartea de la ora 5”

După o prezență îndelungată în televiziune, începând cu 1 februarie 2016, Dan C. Mihăilescu a acceptat o nouă provocare și s-a îndreptat spre online. Criticul literar este gazda emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată începând cu ora 17:00, de luni până vineri. Titluri variate, idei de lectură şi opinii valoroase sunt lansate pasionaţilor de lectură prin noile canale de distribuție (site, Facebook și YouTube). Emisiunea este acum accesibilă unui public variat, în special segmentului de public tânăr.

 

Alături de publicarea zilnică a materialelor video de 5 minute, în cadrul cărora Dan C. Mihăilescu prezintă cititorilor câte o carte, pasionații de lectură pot alege în fiecare săptămână o carte pe care să o pună în discuție, postează recenzii proprii și pot discuta liber despre recomandări sau preferințe de lectură.

Pentru o mai mare interacțiune cu cititorii, proiectul online are și o componentă offline: întâlniri periodice în cadrul cărora vor dezbate preferințe de lectură sau noutăți editoriale.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.