Dan Condurache: „Mai bine mori tu decât să moară actorul din tine“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-condurache-mai-bine-mori-tu-decat-sa-moara-actorul-din-tine/

Actorul Dan Condurache, invitatul Iulianei Ciugulea la emisiunea „Conversaţii esenţiale“, spune că teatrul este o meserie care ucide, dar de care trebuie să rămâi tot timpul foarte foarte îndrăgostit.

Un articol de Corina Vladov|28 mai 2013

Actorul Dan Condurache, invitatul Iulianei Ciugulea la emisiunea „Conversaţii esenţiale“, spune că teatrul este o meserie care ucide, dar de care trebuie să rămâi tot timpul foarte îndrăgostit.

Interviul integral poate fi văzut sâmbătă, 1 iunie, la Digi24.

Iată şi alte declaraţii făcute de Dan Condurache:

„Teatrul trebuie slujit, în orice situaţie. Nu ai voie să te îmbolnăveşti, decât în ziua liberă, şi nici atunci. Părinţii trebuie să-şi aleagă ziua când să moară, pentru că fără prezenţa ta totală aici nu se poate nimic.“

„Este o meserie care ucide – când joci mult, când joci puţin, când joci prost, când joci bine, când nu joci deloc… Şi ucide începând cu cercul familiei, cu cercul prietenilor şi, la urmă, te lasă descoperit, rupt în bucăţi. Nu rămâi decât un fir de nisip, aşa. Rezistă cine poate.“

Dan Condurache

„Cred că trebuie să rămâi foarte foarte foarte îndrăgostit. Apoi, ajungi la iubire, iubirea se transformă în respect… ca într-o căsnicie de durată. E un lucru foarte greu să rămâi îndrăgostit, până la limita imposibilului chiar. Adică mai bine mori tu decât actorul din tine. Ceea ce e extrem de dur şi de greu de întreţinut… Să simţi de fiecare dată când urci pe scenă acelaşi gol în stomac e un lucru interesant ca experienţă umană.“

„Nu pot să decretez că a fost mai bine în alte perioade. Pentru că, dacă spui că a fost mai bine, se zice că eşti nostalgic. Dacă spui că e prost acum, se zice că nu te-ai adaptat… Trebuie să fie un efort conjugat ca spectatorul să fie adus în sala de teatru. Prin tot ce se poate, la nivel artistic şi avut grijă că s-au schimbat sensibilităţile, s-a schimbat gustul publicului. La Teatrul Mic cred că este o perioadă mai lungă de redefinire.“

„Noi, pe vremuri, nu voiam să vedem celebra serie BD. Dar abia apoi ne-am dat seama că acei actori, dacă s-ar fi născut pe orice alt meridian, ar fi fost mult mai tari decât mulţi alţi actori de comedie de afară. Dar, asta-i viaţa!“

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.