DAUGHTERS, în premieră la Centrul Național al Dansului București pe 19 și 20 octombrie 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/daughters-in-premiera-la-centrul-national-al-dansului-bucuresti-pe-19-si-20-octombrie-2019/

„Daughters”, un spectacol inedit în peisajul coregrafic românesc, semnat de coregrafa Simona Deaconescu şi realizat printr-o combinaţie unică de dans, sunet şi imagine analog, are loc pe 19 şi 20 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Sala Stere Popescu, de la ora 19:30.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2019

„Daughters” este inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, aceste copile teribile ale post-punk ului care au încercat să sfideze omogenizarea colectivă, aflându-se într-un proces continuu de autoactualizare și afirmare a individualității creative.

În realizarea direcției vizuale și sonore pentru „Daughters”, coregrafa Simona Deaconescu se folosește exclusiv de tehnologie analog – demers ce marchează colaborarea cu doi artiști stabiliți în Berlin, M Kardinal și Monocube, cu un portofoliu impresionant de lucrări realizate în sistem de performance prin astfel de metode. Semnalul analog va fi alterat și transformat în imagini cinematice sincronizate pe televizoare cu tub, spectatorul experimentând, în același timp cu cele trei dansatoare, nu doar o atmosferă tipică unui concert, ci și o serie de micro istorii personale ficționalizate, încărcate de ironie și suspans.

Simona Deaconescu a ales pentru acest spectacol trei dansatoare cu o personalitate puternică pentru a completa echipa de creație – Georgeta Corca, Simona Dabija și Teodora Velescu. Prin contribuția lor,  „Daughters” propune o întoarcere la forme de dans social specifice erei post-punk, precum și o continuare a cercetării noțiunilor de (inter)subiectivitate și încorporare (embodiment), într-o producție ce induce o stare de constantă acumulare și tensiune. „Daughters” este, în același timp, un spectacol strâns legat de experiența personală a artistelor, de felul în care generațiile trecute le-au influențat viziunea asupra propriului corp.

„Daughters” reprezintă o nouă etapă a unui proiect realizat de Simona Deaconescu în Canada, în cadrul prestigiosului festival Springboard Danse Montreal, în perioada 9-28 iunie 2019, care a constat într-o instalație performativă realizată alături de o echipă internațională de 15 dansatori. Instalația Sons and Daughters a fost prezentată la Usine C în Montreal, în deschiderea serii de showcase de pe 28 iunie, în cadrul secțiunii Emerging Choreographers, unde Simona a fost singura prezență românească de până acum. Instalația prezentată a fost work in progress.

„Am lucrat cu 15 dansatori din SUA, Canada și Australia și ne-am provocat reciproc. Montreal a reprezentat o primă etapă de lucru pentru mine, unde am cercetat noi principii de mișcare și am încercat modalități de a structura dramaturgic fapte din realitate și ficțiune. Daughters ar fi o a doua etapă de lucru la proiect, în care am lăsat ideile să se așeze și să se dezvolte.”, a declarat Simona Deaconescu.

În spectacolele Simonei Deaconescu, instalațiile, corpul și cuvântul au două discursuri diferite, aflate uneori în contradicție, încurajând performerii să facă un zapping mental, între gânduri, intenții și acțiuni, în timp ce textul prezintă cu claritate fapte mai mult sau mai puțin credibile.

Coregrafa şi regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului Bucharest International Dance Film Festival, a realizat și prezentat numeroase spectacole, instalații și filme. A susținut, de asemenea, ateliere la festivaluri importante din SUA, Austria, Italia, Bulgaria, Turcia, Lituania, Chile, România etc.

Biletele sunt disponibile on-line pe Kompostor.ro:

19 octombrie – https://www.kompostor.ro/10692

20 octombrie – https://www.kompostor.ro/10693

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/443367959858771/

Spectacolul face parte din proiectul “Sons and Daughters”, organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Tangaj Collective  http://www.tangajdance.com

Centrul Național al Dansului  https://www.cndb.ro/

Foto: DAUGHTERS – facebook

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.