„De ce iubesc străinii România?“ O conversaţie cu Raed Arafat, Steven van Groningen, Jean Valvis şi alţi coautori
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-iubesc-strainii-romania-o-conversatie-cu-raed-arafat-steven-van-groningen-jean-valvis-si-alti-coautori/

Volumul „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România“, coordonat de Sandra Pralong, bestseller Polirom la Bookfest 2013, va fi lansat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu astăzi, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|20 iunie 2013

Volumul „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România“, coordonat de Sandra Pralong, bestseller Polirom la Bookfest 2013, va fi lansat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu astăzi, de la ora 18.00. Titlul este disponibil şi în ediţie digitală.

De ce se îndrăgostesc străinii de România, ce-i motivează şi ce experienţe au avut aici? Mulţi vin la studii, cu afaceri, din motive personale sau umanitare şi, deşi sînt convinşi că vor rămîne doar un timp, la un moment dat îşi dau seama că nu mai vor să plece acasă. În pofida inconvenientelor şi a obstacolelor întâlnite (de la infrastructură la fiscalitate, de la sistemul sanitar la cel educaţional şi multe altele), ei descoperă oportunităţi şi frumuseţi pe care nu le găsesc în ţările natale.

De ce se îndrăgostesc străinii de România şi românii, nu? Oare ce văd alţii în noi – şi în ţara noastră –, iar noi nu ştim să dibuim; care este «acel ceva» în faţa căruia noi suntem orbi, dar pe care ceilalţi îl percep şi‑l apreciază? În esenţă, despre acest lucru simplu este cartea: despre motivele pentru care putem iubi România.

Sandra Pralong,
coordonator

Poveştile unor oameni cu lumea la picioare

În „Mai români decît românii?“, străini celebri pentru realizările lor sau alţii, mai puţin cunoscuţi publicului larg, povestesc cum au ajuns în România şi de ce nu mai vor să o părăsească. Veţi descoperi poveştile unor oameni care, având lumea la picioare, au decis să se stabilească aici şi veţi afla cum ne privesc pe noi.

Sandra Pralong scrie în prefaţa cărţii: „Propun o carte despre România scrisă de străini, pentru că îmi doresc o altă perspectivă. O ţară trăieşte prin oamenii ei şi devine ceea ce aceştia gândesc şi spun despre ea «ţara» rezultă din suma tuturor acţiunilor individuale. Vă place cum arată ţara gândurilor şi a vorbelor noastre, ce spun gesturile noastre despre ea ? Mie nu.“

Info :

Lista completă a coautorilor, aici.

Detalii despre coordonatoarea volumului, aici.

Foto credit: Polirom

18
/11
/21

În volumul „Pecetluite în istorie”, coordonat de cunoscutul istoric Simon Sebag Montefiore și publicat la Editura Trei, cititorii vor descoperi secvențe remarcabile așternute pe hârtie de personalități din toate timpurile.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!

12
/11
/21

Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.  

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).

05
/11
/21

Editura Frontiera anunță un nou titlu semnat de Nina Cassian, publicat într-o ediție adaptată grafic pentru copiii de astăzi: „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari”. Ilustrațiile cărții sunt semnate de Andrei Tache.