De la Vasile Alecsandri la Carpathian Garden
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-la-vasile-alecsandri-la-carpathian-garden/

Miercuri, 16 mai, a început la Timişoara Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR).

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2014

Evenimentul a fost inaugurat de către managerul Naționalului timișorean, Ada Hausvater, şi de primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu. Acesta a spus că se bucură enorm că „Timişoara este gazda unui asemenea festival, de o asemenea anvergură.”

Şi, în contextul candidaturii oraşului la titlul de Capitală culturală europeană 2012, se bucură că organizatorii au fost de acord „ca Festivalul să fie asociat cu proiectul nostru, al Primăriei municipiului Timişoara, ca oraşul nostru sa devină capitală a culturii în 2021.”

Carpathian  Garden

Sanziana si pepelea

Vineri, 18 mai sunt programate la FEST următoarele spectacole: Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucureşti); Bucharest Calling de Peca Ştefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Târgu-Mureş); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu” şi Colectiv A Cluj) şi performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy – Dragoş Pop, Cluj)

O comedie tăioasă realizată de doi actori – Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban – Carpathian Garden însumează 80 de minute de format TV transpuse scenic, un „act comic social” susținut de personaje contemporane delicioase.

Bucharest calling este povestea unor tineri însingurați pe care soarta îi aduce împreună în diferite împrejurări, într-o zi de vară foarte călduroasă, în București.

Andrei, încearcă s-o uite pe fosta soţie, care s-a sinucis, Katia îşi îngrijește mama imobilizată la pat şi îşi doreşte moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituată, visează la o carieră actoricească în America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se străduieşte să-şi păstreze poziţia de moderator al unui radio show.

În punct triplu, autorul Bogdan Georgescu documentează şi apoi ficţionează sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu propriii copii.

Piesa, cu structură fragmentară, îi dă prilej autorului, deopotrivă şi regizor al spectacolului, să jongleze cu puncte de vedere despre cele întâmplate şi despre conjunctura generală care determină astfel de acte, exprimate scenic într-un spectacol minimalist.

Foto cu Carpathian  Garden şi Sanziana şi pepelea – facebook şi Nicu Cherciu

13
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „Am pierdut roluri de film pentru spectacole care nu s-au mai jucat şi roluri în teatru pentru filme în care, în final, au jucat alţii. Asta-i meseria”, povestea Iurie Darie, cel care a fost un adevărat june prim al scenei românești.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

13
/03
/15

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

13
/03
/15

“AFERIM!”, cel mai așteptat film românesc al anului, a fost lansat oficial aseară la București în cadrul a trei premiere de gală organizate la Cinema Pro și Cinema City din AFI Cotroceni.

13
/03
/15

Mircea Eliade, filozof, scriitor și istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

13
/03
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Din 2008 este actor, licenţiat al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I.L.Caragiale”. A jucat şi joacă la Nottara, Comedie, Mic, Foarte Mic, dar şi la Green Hours şi Godot. Luni, 16 martie 2015, la ora 19.30, Sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, Şerban Gomoi joacă în spectacolul „Mizantropul“ de Molière, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

13
/03
/15

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

12
/03
/15

După 30 de ani de la cea mai recentă punere în scenă, celebra poveste a „Babei Hârca” revine într-o adaptare modernă la Teatrul Elisabeta din Bucureşti. Comedia muzicală „Hârca se întoarce“, adaptare după o povestea scrisă de Matei Millo, va avea premiera pe 29 aprilie 2015.

12
/03
/15

În urmă cu 50 de ani, într-o zi de 12 martie, se stingea din viaţă George Călinescu, considerat unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile.