De văzut: expoziția dedicată centenarului Joseph Beuys
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-vazut-expozitia-dedicata-centenarului-joseph-beuys/

Goethe-Institut în parteneriat cu Rezidenţa BRD Scena9 vă invită la evenimentele organizate cu ocazia aniversării centenarului Joseph Beuys.

Un articol de Liliana Matei|30 august 2021

Vernisaj – 1 septembrie 2021, ora 18:00 – vernisaj expoziție: How to explain pictures … / Cum să explici imagini…
24 septembrie 2021, ora 18:00 – colocviu: BEUYS și scena artistică actuală din România

Program vizitare: 2 sept – 26 sept 2021
marți – vineri 16:00 – 20:00 / sâmbătă  – duminică 13:00 – 20:00
Loc: Rezidența BRD Scena9
Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Expoziția How to explain pictures … / Cum să explici imagini… curatoriată de Roxana Trestioreanu propune recuperarea multiplelor fațete ale operei artistului german Joseph Beuys, prin ecoul pe care l-au generat în creația contemporană din România.

Beuys a fost un artist angajat social, politic, a militat pentru drepturile omului, pentru protejarea mediului, pentru construirea unei legături cu comunitatea, a definitivat un model pentru practica artistică și educațională contemporană.
În expoziție sunt prezentate fotografii, obiecte mail art, instalații, desene, filme experimentale, de animație, testimoniale filmate, chestionare, documente legate de experiența educațională în pandant cu filme prezentând acțiuni sau interviuri ale lui Beuys.

Artiștii ale căror creații vor putea fi văzute la Rezidența BRD Scena9 în perioada 1-26 septembrie, sunt personalități care, prin opera lor și implicarea socială, formativă/pedagogică, au repoziționat abordarea generațiilor următoare față de creația contemporană.
Artiști: Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy

Titlul proiectului face referire la prima expoziție personală a artistului din 1965 How to Explain Pictures to a Dead Hare (Wie man dem toten Hasen die Bilder erklärt) în care Beuys definește un mod de operare care îi va deveni caracteristic, ieșind în întâmpinarea publicului în receptarea experienței artistice, prin limbaj și dialog.

În cadrul proiectului are loc și colocviul ”BEUYS și scena artistică actuală din România” – prilej pentru o vizionare de filme cu/despre Beuys,  urmată de discuții asupra artiștilor prezenți în expoziție și scena artistică actuală din România.
Invitați: Magda Cârneci, Irina Cios, Adrian Guță, Ion Bogdan Lefter și artiștii participanți.
24 septembrie 2021 ora 18:00-20:00
Eveniment găzduit de Rezidența BRD Scena9
Str. I.L.Caragiale nr.32, București

Joseph Beuys (1921-1986), a marcat prin creația sa arta contemporană și s-a impus ca un reper al secolului 20. El a lăsat o moștenire importantă generațiilor de artiști care i-au urmat, pe de-o parte prin opera sa – desene, instalații, acțiuni performative și relicve-martori ale acestora, prelegeri, filme – și pe de alta prin conceptul de sculptură socială pe care l-a lansat, care definește activitatea umana de a structura și modela societatea și mediul ca operă de artă. Asumând prin demersul său rolul de sculptor social, Beuys dă formă societății prin activarea potențialului creativ al fiecăruia, servindu-se de limbaj, concepte, acțiuni performative și obiectele care se acumulează pe parcurs.
Expoziția și colocviul se înscriu în seria de evenimente organizate de Goethe-Institut în întreaga lume.

 

 

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.