Deschisă acum – expoziția online Resilience Test: Vlatka Horvat
https://www.ziarulmetropolis.ro/deschisa-acum-expozitia-online-resilience-test-vlatka-horvat/

Gaep prezintă Resilience Test: Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august 2020), a doua dintr-o serie de trei expoziţii online ce explorează limitele corpului, vulnerabilitatea şi rezistenţa lui, prin selecţii de lucrări de Marilena Preda Sânc, Vlatka Horvat şi Ištvan Išt Huzjan.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2020

La fel ca expoziția inaugurală Resilience Test: Marilena Preda Sânc, noua prezentare online se desfășoară într-un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor să descopere atât lucrările de artă, cât și o punere a lor în context prin intermediul textelor curatorului și al explicațiilor oferite chiar de artiști.

Fie că lucrează cu sculptură, instalație, performance, fotografie sau colaj, Vlatka Horvat face adesea gesturi de rearanjare și recompunere a spațiului, precum și a relațiilor spațiale și sociale pe care acesta le presupune. Este interesată în mod special de relația precară dintre corp, obiecte, materiale și spațiul construit, iar în centrul proiectelor ei se află chestiunea prezenței, o explorare a dinamicii complexe dintre subiect și context și un interes manifest față de posibilitățile și problematica ocupării și negocierii spațiului – spațiul social, fizic sau psihologic.

Resilience Test: Vlatka Horvat reunește lucrări în patru medii diferite: fotografie, performance, obiect sculptural și colaj. Dacă fotografiile din seria Monuments imaginează o parte a corpului uman, mâna, ca monument, creând o tensiune între efemeritatea acestuia și trăinicia monumentelor obișnuite, Unhinged, un performance cu durata de șase ore, în centrul căruia se află un performer feminin solitar și o ușă ce a fost scoasă din țâțâni, contopește corpul și obiectul într-o singură unitate. Lucrarea recentă Balance Beam #0320, prezentată în această perioadă și în expoziția de grup … of bread, wine, cars, security and peace, de la Kunsthalle Wien, dă o formă sculpturală stării de echilibru fragil, de balans între stabilitate și o potențială cădere. Iar în seria de colaje Hybrids, corpul și diverse elemente ale lumii fizice sunt propuse ca locuri de fragmentare, prăbușire și eșec, dar sunt și reimaginate ca spații de refacere, posibilitate și joc.

Pentru Vlatka Horvat, un punct central al practicii artistice este investigarea relației dintre corp și spațiu, în sensul de a-l defini pe cel din urmă prin potențialul lui social și politic. Lucrările ei înscenează relații delicate și antagonice între corp, mediul construit și diverse obiecte găsite, printr-un proces de reconfigurare a spațiului, precum și a posibilităților și implicațiilor sale sociale.” – Tevž Logar, curatorul expoziției

 

Scurtă biografie

Vlatka Horvat (n. 1974) lucrează cu o varietate de medii, de la sculptură, instalație și desen, la performance, fotografie și scriere. Lucrările ei sunt prezentate la nivel internațional în diverse contexte – în muzee și galerii, la festivaluri de teatru și dans și în spații publice. Printre expozițiile recente se numără cele desfășurate la: Pavilionul Croației la cea 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, Museums Sheffield, galeria Renata Fabbri (Milano), Gaep (ex-Eastwards Prospectus, București), Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Bard Center for Curatorial Studies (NY), Wilfried Lentz Gallery (Rotterdam), CAPRI (Düsseldorf). Performance-urile ei au fost comisionate de organizații din toată lumea, printre care HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre (Londra), PACT Zollverein (Essen), Tanzquartier Wien (Viena), Outpost for Contemporary Art (Los Angeles). Născută în fosta Iugoslavie, s-a mutat în Statele Unite ale Americii în adolescență. După 20 de ani petrecuți în SUA, trăiește în prezent la Londra, unde predă la Central St Martins, University of the Arts London.

Seria de expoziții online Resilience Test 

Primele expoziții online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, îi au ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artiști din generații și din spații geografice diferite, ale căror practici sunt conectate prin interesul față de reziliența corpului. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 și are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la București și Ambasada Republicii Croația în România.

Credite imagini

1. Vlatka Horvat, Monuments, 2018, dintr-o serie de 16 printuri Giclée pe hârtie Hahnemühle Photo Rag, fiecare 25 x 20 cm; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

2. Vlatka Horvat, Balance Beam #0320, 2020, scaune de lemn, bârne de lemn, diverse obiecte; dimensiuni variabile; prin amabilitatea artistei

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.