Desen | Marius Leonte, la galeria PleshooContemporary
https://www.ziarulmetropolis.ro/desen-marius-leonte-la-galeria-pleshoocontemporary/

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 20,00, Instalart prezintă desenele lui Marius Leonte la galeria PleshooContemporary. Desen | Marius Leonte încheie seria de evenimente generate în acest an la galeria PleshooContemporary şi anunţă expoziţia de sculptură a artistului, ce va fi lansată în mai 2015.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Marius Leonte este sculptor, însă îi place să spună despre el că este artist vizual. Unul dintre cei mai activi artiști-antreprenori din piața românească, el a inițiat, organizat și produs patru simpozioane de sculptură, implicând în proiectele sale artiști importanți ai generației din care face parte. Acest efort s-a materializat în Parcurile de sculptură finanțate de brand-ul Tuborg în București, Constanța și Timișoara.

“În anii 2000 (când nu am mai fost copii), în timp ce lucram – în condițiile în care sculptura, producția de artă în general, erau ignorate complet – am observat cu câtă inconștiență trece omul pe lângă cea mai valoroasă producție. ARTA. M-am simțit capabil să intervin și cu abilitate să conving atât sponsorul, cât și artistul , să punem umărul și să producem ARTĂ.”

În prezent, Marius Leonte este fondatorul și președintele Instalart, asociație culturală ce își propune să promoveze artele tridimensionale (sculptură, design de produs, land art).

Galeria PleshooContemporary și-a început activitatea pe 16 iulie 2014 impunând un program expozițional săptămânal. Între artiștii expuși până la finele anului se numară Paul Hitter, Dragoș Bojin, Mircea Dragomirescu, Marina Obradovic, Alexandra Dragomir și Bogdan Andronic.

“Arătările” eclozează, se metamorfozează și parcă respiră greu prin porii ruginei. Se pregătesc să activeze spațiul cu o stranietate de faună jurasică. Înmugurește câte o lăbuță, o fesă, un apendix. Formațiunile feruginoase „sulițate” de Leonte trimit imaginar la insecte în metamorfoză de cocon, la carcase de fructe și tuberculi ori carcase chitinoase. Pot fi asociate oricând și cu organe prelevate sau cu niște stupi de viespi sălbatice.” – Reli Mocanu

“Tăcute, masive, cu un puls aleatoriu (de aceea interesant), ele (nr: sculpturile) dezvăluie virtuozitatea, spectacolul și, aș zice, inconfortul fericit chiar, caracteristice unei piese de jazz.” – Oana Tănase

“Sculptura lui Marius Leonte poartă, în contorsiunile și echilibristica ei uneori funambulescă, încrederea în fermitatea ultimă a unei verticalități păstrate cu greu, la fel ca și accesibilitatea fundamentală a lucrurilor lumii, oricît de absconse, dure, țepoase sau tăioase ar fi ele. Aceste certitudini de ultim nivel sînt, la suprafață, mereu și violent contrazise de torturile prin care se menține verticala, de numeroasele rupturi și spărturi ce dezgolesc vulnerabilitatea formelor durabile, aparent stabile. Sculptura sa e lucrătura neîncetată a dubiului în materia perenului.” – Erwin Kessler

Foto: Desen | Marius Leonte – PleshooContemporary

 

 

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.