Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice, criticată de bibliotecari
https://www.ziarulmetropolis.ro/desfiintarea-bibliotecii-pedagogice-criticata-de-bibliotecari/

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei naţionale nr. 1/ 2011 şi luarea unor măsuri în domeniul învăţământului, publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2013, articolul IV,

„Biblioteca Pedagogică Naţională «I.C. Petrescu» din Bucureşti se reorganizează în secţie a Bibliotecii Centrale Universitare «Carol I» din Bucureşti, fără personalitate juridică, denumită Secţia pedagogică «I.C. Petrescu», ca urmare a fuziunii prin absorbţie de către Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti, informează Mediafax.

Această secţie are ca atribuţii participarea la programul de specializare a personalului didactic din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal şi asigurarea îndrumării metodologice pentru bibliotecile caselor corpului didactic şi pentru biliotecile şcolare”.

Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice

Decizia care motivează Ordonanţa de Urgenţă privind desfiintarea Bibliotecii Pedagogice se bazează pe faptul că imobilul în care biblioteca funcţionează a fost retrocedat

se arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului României de Asociaţiile de Bibliotecari din România, unde se mai precizează că, „prin această Ordonanţă de Urgenţă, de fapt, se desfiinţează cea mai importantă bibliotecă pedagogică românească, iar consecinţele pentru învăţământul românesc sunt dezastruoase”.

De asemenea, potrivit aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, „Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» din Bucureşti preia tot personalul şi numărul de posturi al Bibliotecii Pedagogice Naţionale «I.C. Petrescu» din Bucureşti, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în conformitate cu prevederile legale”.

Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” a sărbătorit, de curând, 133 de ani de existenţă, se arată în aceeaşi scrisoare deschisă. De la 1880, data înfiinţării sale, şi până în prezent, biblioteca şi-a dezvoltat colecţiile în domeniul ştiinţelor educaţiei, cuprinzând întreaga literatură pedagogică naţională şi o valoroasă literatură străină.

În colecţiile sale se află bibliotecile unor prestigioase instituţii din trecut, ca Şcoala Normală Superioară, Seminarul Pedagogic Universitar, Casa Şcoalelor, fonduri provenite din bibliotecile lui Alexandru Odobescu şi Titu Maiorescu sau din acelea ale unor renumiţi pedagogi români ca I. Zalomit, Onisifor Ghibu, I.C. Petrescu etc.

„În întreaga sa istorie, Biblioteca Pedagogică Naţională «I.C. Petrescu» a sprijinit necontenit formarea şi perfecţionarea profesorilor din învăţământul gimnazial şi liceal.

Păstrând proporţiile, această bibliotecă este tot atât de importantă pentru ţara noastră ca şi Biblioteca Academiei Române”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului României.

Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice

De asemenea, în scrisoarea deschisă se menţionează că Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele 450.000 câte deţine în prezent Biblioteca Pedagogică Naţională, din cauza spaţiului insuficient de depozitare de care dispune în prezent această instituţie, notează Mediafax.

Prin această scrisoare deschisă, Asociaţia Bibliotecarilor din România, alături de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi de Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României protestează faţă de decizia de încetare a activităţii Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu” şi „cere Guvernului României să revină asupra acestui act anticultural şi antinaţional”.

UPDATE

Pricopie: Biblioteca Pedagogică nu se desfiinţează; nu vor fi concedieri, se vor da salariile

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, după ce bibliotecarii au protestat faţă de desfiinţarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu”, că aceasta va continua să funcţioneze, niciun angajat nu va fi concediat şi vor fi plătite salariile, informează Mediafax.

În plus, „Va fi stabilit un calendar pentru transferarea cărţilor Bibliotecii Pedagogice”, a mai spus ministrul.

Foto cu Desfiintarea Bibliotecii Pedagogice – wikipedia

22
/09
/20

Editura Arthur face primul pas în asumarea unei noi identități vizuale care debutează cu anunțarea noului logo și, plecând de la acesta, va continua cu transformarea tuturor colecțiilor și proiectelor Arthur.

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).