Despre rasism şi discriminare. ROMO SAPIENS, la Teatrul Național din Târgu-Mureș
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-rasism-si-discriminare-romo-sapiens-la-teatrul-national-din-targu-mures/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş a demarat la începutul acestei stagiuni proiectul de teatru documentar ROMO SAPIENS, proiect realizat în România şi Germania, respectiv în Târgu-Mureş, Bucureşti, Cluj şi Berlin. Tema dezvoltată de acest proiect este rasismul şi discriminarea, în contextul autohton românesc, dar şi în cel amplu, al migraţiei romilor în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2015

O doamnă care e web-designer vrea neapărat să îi ajute pe cerşetorii romi. Consiliul local al unui oraş din România evacuează o întreagă stradă la groapa de gunoi. Un orfan devine victima unui show de televiziune meschin.

Funcţionarii germani sunt complet depăşiţi de situaţie. Un mincinos profită de binefăcătorii săi germani şi o activistă romă radioasă ne spune clar cum stau lucrurile.

Poveştile despre romii din Berlin şi din România se petrec într-o lume ce ni se dezvăluie ca o succesiune de stații de metrou, rămânându-ne, în acelaşi timp, inaccesibilă.

Spectacolul este realizat de Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, stabilită în Berlin, Alina Nelega, autoare şi dramaturg din România, şi Alina Şerban, actriţă şi autoare romă, la ora actuală lucrând în Londra.

Cu: Elena Purea, Alina Şerban, Zita Moldovan, Alexandru-Andrei Chiran, Dragoş Dumitru, Gina Henkel, Alexander Ebeert.

ROMO SAPIENS este un proiect dezvoltat în parteneriat de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Asociaţia Romo Sapiens-Rudy Moca şi Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociaţia SüdOst Europa Kultur e.V.

După premiera ce va avea loc la Berlin, spectacolul va fi jucat și în România la București (6 și 7 noiembrie 2015, la Teatrul Odeon, de la ora 19.30), Târgu-Mureș (la Teatrul Național în zilele de 10 și 11 noiembrie 2015, ora 19.00) precum și la Cluj Napoca (la Casa Tranzit în 13 și 14 noiembrie 2015, ora 19.00).

Spectacolul se joacă în trei limbi şi este supratitrat.

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei

Foto: ROMO SAPIENS – www.teatrunational.ro

18
/11
/15

Studiorile Pepsi lansează scurtmetrajul Black Knight Decoded, un scurtmetraj, a cărui bogată naraţiune se învârte în jurul a ceea ce mulţi consideră o entitate misterioasă, satelitul Black Knight. Filmul are în distribuţie vedete de cinema, o piesă originală, “Miracles”, interpretată de Usher, dar şi consumatori din peste 11 ţări.

18
/11
/15

Imaginați-vă o cină cât un spectacol de teatru, imaginați-vă o seară în care, așezați la patru mese lungi, oamenii intră într-o poveste despre care până atunci nu știuseră nimic. Acela e un joc și e, în același timp, o istorie, iar aceasta nu este cronica unui spectacol, ci cronica unei întâmplări nu tocmai obișnuite.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

17
/11
/15

La aniversarea a 5 ani de... Teatrul Unteatru, echipa acestei instituţii a pregătit un spectacol special, Livada de vișini , de A.P. Cehov, a cărui premieră va avea oc marţi, 24 și miercuri 25 noiembrie, de la orele 19.00.

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

16
/11
/15

Cunoașteți clișeul: fiecare om e alt om. Cu atât mai mult, vă spun, cu atât mai mult fiecare spectacol de teatru e un alt spectacol de teatru, chiar dacă pe afiș e același titlu. Minunea teatrului, pe scurt: mereu e altfel.