Director Christie’s: „Muza” – sculptura care l-a făcut celebru pe Brâncuşi în America
https://www.ziarulmetropolis.ro/director-christies-muza-sculptura-care-l-a-facut-celebru-pe-brancusi-in-america/

„Muza”, bustul în ghips sculptat de Brâncuşi în 1912 având-o ca model pe baronesa Renée-Irana Frachon, a fost o lucrare de răscruce la începutul perioadei de afirmare a sculptorului român, opera care i-a făcut cunoscut geniul peste ocean. „Muza” va fi scoasă la licitaţie de Christie’s în seara de 7 noiembrie, alături de alte 70 […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

„Muza”, bustul în ghips sculptat de Brâncuşi în 1912 având-o ca model pe baronesa Renée-Irana Frachon, a fost o lucrare de răscruce la începutul perioadei de afirmare a sculptorului român, opera care i-a făcut cunoscut geniul peste ocean.

„Muza” va fi scoasă la licitaţie de Christie’s în seara de 7 noiembrie, alături de alte 70 de opere de pictori şi sculptori impresionişti şi moderni: Chagall, Picasso, Giacometi, Matisse, Monet, valoarea totală a lotului fiind estimată la peste 250 de milioane de dolari.

Modelul iniţial a fost sculptat în marmură, dar organizatorii expoziţiei Armory Show din 1913, la New York, l-au rugat pe artist să execute o replică in ghips, deoarece costul asigurării pentru versiunea din marmură era prea ridicat, astfel că lucrarea, alături de alte trei exponate, a ajuns peste ocean, unde a rămas de atunci.

Modelul executat în lut are câteva detalii în plus faţă de versiunea în marmură. „A fost pentru prima dată cand publicul american a putut sa ia cunoştinţă de geniul lui Brâncuşi în sculptură. A schimbat complet percepţiile asupra artei moderne”, spune Sharon Kim, director internaţional al Casei de Licitatii Christie’s.

Datorită succesului de care s-au bucurat exponatele, Walt Kuhn, unul dintre organizatorii Armory Show, a cumpărat de la artist „Muza” în ghips, pe care a păstrat-o în colecţia sa personală. După moartea lui Kuhn, soţia sa a donat opera Muzeului Guggenheim, în 1955, care a organizat cu această ocazie prima expoziţie dedicată sculptorului român în Statele Unite. Evenimentul a fost considerat de ArtNews „cea mai importantă expoziţie de arta modernă” până la vremea respectivă.

Succesul de care s-a bucurat „Muza” în Statele Unite i-a permis lui Brâncuşi să-şi lanseze cariera de sculptor modernist. „Fără americani, nu aş fi fost în stare să produc toate aceste opere, nici măcar să exist”, declara el la sfârşitul vieţii.

În 1986, opera a fost scoasă la vânzare pentru prima dată, când a fost achiziţionată de actualul proprietar, fiind ţinută în proprietate privată şi prezentată de Christie’s pentru vizionare prima dată în acest week-end, înaintea licitaţiei de pe 7 noiembrie. „Practic, nu a fost expusă în public la vreo expoziţie şi nu a fost văzută în ultimii 25 de ani”, a adăugat Sharon Kim.

„Muza” (“Une Muse”) este a doua operă de Constantin Brâncuşi scoasă la vânzare la New York anul acesta, organizatorii estimând un preţ de vânzare între 10 şi 15 milioane de dolari. „Prometeu” („Prométhée”), un cap turnat în bronz realizat de Constantin Brâncusi în 1911, s-a vândut în luna mai a acestui an pentru suma de 12,6 milioane de dolari, tot la New York, într-o licitaţie organizată de Sotheby’s.

 

Sursa: Mediafax

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

Un spectacol de circ, muzică, foc şi elemente pirotehnice al unei companii franceze va deschide seria spectacolelor de stradă de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Este vorba despre compania franceză de teatru ”Cie Remue Menage”, cea care va da startul spectacolelor outdoor de la cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării, cu piesa ”Incursiune în abis”.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.