Divan Film Festival, la final. 32 de filme, 14 invitați speciali și peste 4.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/divan-film-festival-la-final-32-de-filme-14-invitati-speciali-si-peste-4-000-de-spectatori/

Cea de-a 9-a ediţie a festivalului dedicat filmului şi artei culinare balcanice, Divan Film Festival s-a încheiat sâmbătă. Timp de nouă zile, de pe 24 august până pe 1 septembrie, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenţi în Craiova şi Port Cultural Cetate au participat la proiecţii şi întâlniri cu cineaşti din spaţiul balcanic, concerte şi demonstraţii culinare de excepţie.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2018

Reunite sub tema acestei ediții –  “Balcanii visează” – în programul festivalului s-au regăsit 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli.

Au fost proiectate producțiile autohtone “Dragoste 1: Câine” (2018), prima parte a trilogiei dedicată dragostei semnată de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și  proiecția specială a filmului “Moromeții” (1987) plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, “Moromeții 2” (2018), care va fi lansat în această toamnă.

Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat regizorul kurd Kazim Öz, autor al filmului care a deschis festivalul, “Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul “Sâmbătă” / “Sabado” (Albania, Columbia, 2016), sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după Revoluție, “Străjerii” / “The Sentries”.

Mircea Dinescu

Coloana sonoră a festivalului a fost asigurată de trupa transilvăneană, sZempöl Offchestra, care a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, în timp ce în Port Cultural Cetate, Aida și Noi, trupa ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, a adus un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, iar Mambo Siria a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către gazda evenimentului, Mircea Dinescu. Anul acesta, istoricul culinar Cosmin Dragomir a completat meniul Divan Film Festival cu povești despre bucătăria balcanică, spre marele deliciu al publicului.

Prezentatorul celei de-a 9-a ediție a Divan Film Festival a fost scriitorul Adrian Teleșpan.

Divan Film Festival a avut loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

Foto:  Divan Film Festival – facebook

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.