Documentarul „colectiv”, premiul pentru cel mai bun film românesc la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-colectiv-premiul-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-la-gala-gopo/

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 iunie 2021

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti.

Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Toate cele patru premii de interpretare au mers la actori din distribuţia filmului „5 minute”, de Dan Chişu. Diana Cavallioti şi Mihai Călin au fost aleşi cei mai buni actori în roluri principale, iar Emanuel Pârvu şi Elvira Deatcu au primit statuete pentru cele mai bune roluri secundare.

Documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a primit premiul pentru debut, dar şi trofeul pentru cel mai bun documentar, categorie unde realizatorii „colectiv” nu au dorit înscrierea.

Regizorul şi producătoarea documentarului „Acasă” – Radu Ciorniciuc, respectiv Monica Lăzurean Gorgan

Trofeul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Loredana Novak şi Dorian Boguţă, pentru „Urma”, regizat de cel de-al doilea.

Premiul de imagine a ajuns la Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America” (r. Florin Şerban).

Trofeul pentru montaj a fost obţinut de Alexander Nanau, George Cragg şi Dana Bunescu pentru filmul „colectiv”.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost ales „În noapte”, de Ana Pasti, cel mai bun scurtmetraj de animaţie, „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, iar cel mai bun scurtmetraj documentar, „Cerbul a trecut prin faţa mea”, de Vlad Petri.

Trofeul pentru tânără speranţă a fost câştigat de Alma Buhagiar, pentru regia filmului de scurtmetraj „Împreună”.

Cel mai bun film european al anului, dintre cele distribuite în cinematografe, a fost ales „În absenţa dumneavoastră”, de Ken Loach.

Actorul Adrian Nicolae a fost amfitrionul celei de-a XV-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, înlocuindu-l pe Alex Bogdan.

Cunoscutul actor Costel Constantin a fost distins cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, care i-a fost înmânat de actorul Lari Georgescu. De asemenea, scenografa şi creatoarea de costume Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate. Laudatio i-a fost făcută de actorul Marius Florea Vizante.

Doina Levintza şi Marius Florea Vizante

Două premii speciale pentru întreaga carieră au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu şi sculptorului machetist Enache Hărăbor.

Premiul Publicului, acordat filmului cu cel mai mare succes la box office, a ajuns la lungmetrajul „Miami Bici”, de Jesus del Cerro.

Peste 650 de profesionişti din industria cinematografică au putut vota pentru Premiile Gopo.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.

28
/07
/22

Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, „Mariupolis 2”, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

27
/07
/22

Aşa cum ne-a obişnuit, Festivalul de Film de la Veneţia a adunat şi în acest an, în competiţie sau în afara ei, multe nume mari ale cinematografiei mondiale: de la Darren Aronofsky, Alejandro G. Inarritu şi Jafar Panahi, la Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Oliver Stone şi Lars von Trier.

26
/07
/22

Celebrul Festival de la Veneţia şi-a anunţat marţi selecţia pentru ediţia din acest an. Până vom comenta principalele secţiuni, să notăm prezenţa debutului în lungmetrajul de ficţiune al lui Mihai Mincan, "Spre Nord", în competiţia Orizzonti.

26
/07
/22

Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 8 - 14 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

26
/07
/22

„Delta Bucureștiului”, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut în cinematografe din 23 septembrie. Filmul documentar, al doilea al regizoarei cunoscută deja publicului pentru „Marussia” (2013), spune, prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, povestea unui teren viran.

21
/07
/22

E perioada vacanţelor şi afară e foarte cald, dar asta nu înseamnă că programul cinematografelor nu merge înainte. Ziarul Metropolis vă recomandă cinci filme de autor, numai bune de văzut într-o sală răcoroasă de cinema.