Documentarul „colectiv”, premiul pentru cel mai bun film românesc la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-colectiv-premiul-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-la-gala-gopo/

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 iunie 2021

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti.

Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Toate cele patru premii de interpretare au mers la actori din distribuţia filmului „5 minute”, de Dan Chişu. Diana Cavallioti şi Mihai Călin au fost aleşi cei mai buni actori în roluri principale, iar Emanuel Pârvu şi Elvira Deatcu au primit statuete pentru cele mai bune roluri secundare.

Documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a primit premiul pentru debut, dar şi trofeul pentru cel mai bun documentar, categorie unde realizatorii „colectiv” nu au dorit înscrierea.

Regizorul şi producătoarea documentarului „Acasă” – Radu Ciorniciuc, respectiv Monica Lăzurean Gorgan

Trofeul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Loredana Novak şi Dorian Boguţă, pentru „Urma”, regizat de cel de-al doilea.

Premiul de imagine a ajuns la Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America” (r. Florin Şerban).

Trofeul pentru montaj a fost obţinut de Alexander Nanau, George Cragg şi Dana Bunescu pentru filmul „colectiv”.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost ales „În noapte”, de Ana Pasti, cel mai bun scurtmetraj de animaţie, „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, iar cel mai bun scurtmetraj documentar, „Cerbul a trecut prin faţa mea”, de Vlad Petri.

Trofeul pentru tânără speranţă a fost câştigat de Alma Buhagiar, pentru regia filmului de scurtmetraj „Împreună”.

Cel mai bun film european al anului, dintre cele distribuite în cinematografe, a fost ales „În absenţa dumneavoastră”, de Ken Loach.

Actorul Adrian Nicolae a fost amfitrionul celei de-a XV-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, înlocuindu-l pe Alex Bogdan.

Cunoscutul actor Costel Constantin a fost distins cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, care i-a fost înmânat de actorul Lari Georgescu. De asemenea, scenografa şi creatoarea de costume Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate. Laudatio i-a fost făcută de actorul Marius Florea Vizante.

Doina Levintza şi Marius Florea Vizante

Două premii speciale pentru întreaga carieră au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu şi sculptorului machetist Enache Hărăbor.

Premiul Publicului, acordat filmului cu cel mai mare succes la box office, a ajuns la lungmetrajul „Miami Bici”, de Jesus del Cerro.

Peste 650 de profesionişti din industria cinematografică au putut vota pentru Premiile Gopo.

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.