Documentarul Pădurea, pe 29 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența regizorului Sinisa Dragin
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-padurea-pe-29-iunie-la-cinema-muzeul-taranului-in-prezenta-regizorului-sinisa-dragin/

Proiecţiile Docuart prezintă documentarul Pădurea, în regia lui Sinisa Dragin (2014) luni, 29 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, intrarea fiind liberă.

Un articol de Liliana Matei|26 iunie 2015

Acesta este cel de-al treilea film documentar românesc aflat în programul evenimentului Proiecțiile Docuart, proiect derulat de asociația omonimă în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. La finalul proiecției de luni, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Sinisa Dragin.

Coproducţia sârbo-română descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea din culise face parte din istoria redată rar, în circumstanțe particulare în zilele noastre. Filmul este premiat la festivalul Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune.

„Ideea a pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005 Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”, spune regizorul filmului, Sinisa Dragin.

De asemenea, criticul Cristian Tudor Popescu apreciază producția ca fiind „Un film documentar foarte bun, un film rar, care se bazează pe o combinație care nu ține de obicei, împletind cu succes poezia și cinematografia într-un reportaj anchetă bine construit‟.

Proiecțiile Docuart reprezintă un proiect cultural, al cărui debut a avut loc în luna iunie, care își propune să aducă, la Cinema Muzeul Țăranului, filme documentare românești, alături de realizatorii acestora.

Încurajând participarea la manifestări culturale, evenimentul are intrarea liberă.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.