„Don Carlos” la TVR 2, In memoriam Adrian Pintea
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-carlos-la-tvr-2-in-memoriam-adrian-pintea/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 13 octombrie, de la ora 20.00, la TVR 2, în memoria marelui actor Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954 – d. 8 iunie 2007), o producţie din seria capodoperelor longevive păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române: spectacolul „Don Carlos” de Friedrich Schiller.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2014

Versiunea pentru televiziune a celebrului poem dramatic a fost realizată în viziunea artistică a regizorului Eugen Todoran, după traducerile a doi mari scriitori români – George Coșbuc și Alexandru Philippide.

„Trebuie să recurgem la dramaturgia fundamentală, care abordează ceea ce ţine de om, de sentimentele general umane, general valabile. Dramaturgia care conţine problematica, marile idei dintotdeauna ale lumii: idea de libertate, idea drepturilor individului…” – declara Eugen Todoran, într-un interviu acordat colegei noastre, Cleopatra Lorinţiu, înaintea premierei TVR a acestui spectacol (1995).

Plecând de la o pagină din istoria Spaniei aflate în plină epocă inchizitorială (sec. al XVI-lea), drama se desfăşoară la curtea regelui Filip al II-lea (Mircea Albulescu) şi este centrată asupra a două personaje: prinţul Carlos (Marius Stănescu) şi Marchizul de Posa (interpretat magistral de către Adrian Pintea). Acesta din urmă este, în acelaşi timp, şi sfetnicul monarhului, dar şi prietenul fiului acestuia.

Don Carlos nutreşte o dragoste pătimaşă faţă de mama sa vitregă – Elisabeta de Valois (Elvira Deatcu), fosta lui logodnică. Posa încearcă să-l convingă să renunţe şi să se dedice idealului eliberării Ţărilor de Jos de sub asuprirea regelui Spaniei. Destinul celor doi este tragic, marchizul sacrificându-şi propria viață pentru a păstra secretul şi a salva onoarea prietenului său, iar Don Carlos este prins la plecarea spre Flandra de gărzile tatălui său, regele, şi dat pe mâna Inchiziţiei.

În distribuţia acestui spectacol apar şi Dragoş Pâslaru (Ducele de Alba), Ion Pavlescu (Domingo), Irina Movilă (Prințesa de Eboli), Florin Zamfirescu (Marele Inchizitor), Victoria Timonu (Marchiza de Mondecar), Violeta Berbiuc (Ducesa de Olivarez), Ion Siminie (Contele de Lerma), Alfred Demetriu (Ducele de Feria), Constantin Răşchitor (Contele de Parma) şi Petre Moraru (Ducele de Medina).

„Don Carlos” de Fr. Schiller – Versiune pentru Tv de Eugen Todoran după traducerile lui George Coşbuc şi Al. Philippide

Distribuţia: Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Adrian Pintea, Elvira Deatcu, Ion  Pavlescu, Irina Movilă, Florin Zamfirescu, Victoria Dobre Timonu, Violeta Berbiuc, Ion Siminie, Alfred Demetriu, Constantin Răşchitor, Petre Moraru.

Producţia: Miron Murea; Asistenţa tehnică Octavian Floroiu; Lumini Ion Hornea, Ştefan Crăciun; Machiaj: Ion Toma; Procesare sunet: Tatiana Stoenescu; Sunet: Dan Banu, Aurel Marinescu, Mihai Sireanu; Grafică: Mihaela Orzea, Dana Schobel; Editor imagine: Constantin Marciuc, Daniel Niţă, Mircea Ionescu, Robert Voiculescu; Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu; Regia de montaj: Marga Niţă; Costume: Elena Botănescu; Decoruri: Teodora Dinulescu; Director imagine: Cristian Nicolau.
Regia artistică: Eugen Todoran.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.