Dragoș Bojin – Pasaj la OrigameStudio
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragos-bojin-pasaj-la-origamestudio/

Miercuri, 16 iulie, începând cu deja obişnuita oră 19.30, Dragoş Bojin schimbă foaia la OrigameStudio. Renunţă la pânză în favoarea zidului, mai potrivit parcă să îi primească personajele la întreaga lor amploare, mai potrivit chiar decât pânzele enorme pe care le foloseşte de obicei.

Un articol de Ștefania Dumbravă|8 iulie 2014

De data asta, Bojin nu își aduce nălucile în fața publicului, ci inversează paradigma tradițională în artă: invită publicul în mintea sa, făcând astfel realitate visul oricărui amator de artă – o incursiune în sursa imaginilor pe care, altfel, trebuie să se mulțumească să le admire ca simplu spectator, străin de întreg procesul creator.

Pentru că totul trebuia să se întâmple undeva și să poarte un nume, locul este galeria OrigameStudio, terenul de acasă al artistului, iar vizita cu ghid pentru public este intitulată, anticipativ, Pasaj. Pasaj atât pentru public, cât și pentru artist.

Publicul este în trecere. Șansa de a trage cu ochiul la universul în care există și se mișcă personajele care populează mintea lui Bojin nu poate fi decât meteorică. Explorarea nemijlocită a lumii la care spectatorul comun are acces doar în măsura în care primește fragmentele pe care artistul i le pune în față cu ocazia unei expoziții este un privilegiu rezervat, de regulă, puținilor inițiați. De cealaltă parte, punându-și pe tapet un întreg și consistent capitol creativ, Bojin se arată dispus și pregătit să treacă mai departe. Nălucile invadează spațiul fizic, dansând, luptându-se și cățărându-se pe pereții galeriei, iar aceasta devine astfel, prin expozitia Pasaj, suportul exteriorizării universului populat de fantasme și angoase al artistului.

Going out (temporarily) with a bang!

Fiindcă ne plac simetriile, Pasaj este un punct de turnură și pentru OrigameStudio. Din toamnă, galeria nebunilor devine Pleshoo Contemporary. În 17 septembrie inaugurăm noul format cu o descindere în forță a Expresionismului Balcanic, materializată într-o manifestare de grup care îi reunește pe Paul Hitter, Marina Obradovic, Dragoș Bojin și Mircea Dragomirescu, tonul evenimentului fiind întregit de invitații speciali, Taraf de Haïdouks.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.