Duminica filmului românesc la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/duminica-filmului-romanesc-la-tvr-2/

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Duminica filmului românesc la TVR 2

Dreptate în lanţuri – ora 15 : 10, TVR 2

Singur împotriva nedreptăţii. Eternul haiduc. Un personaj sortit să devină legendă. Tudor Panteliu, eroul construit de regizorul Dan Piţa în filmul „Dreptate în lanţuri” (1983), este simbolul luptei ţăranului român pentru dreptate socială. Acţiunea filmului este plasată în jurul anului 1909. Iar eroul principal a fost, se pare, inspirat de un personaj real, Pantelimon Toader.

Scenariul are la bază documente autentice; este evidentă preocuparea pentru reconstituirea fidelă. Filmul ne introduce într-un univers al durerii, ale neputinţei şi disperării. Pantelimon, un haiduc care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci o capcană.

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci. În distribuţia filmului regăsim nume mari: Ovidiu-Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Vasile Niţulescu, Patricia Grigoriu, Ana-Maria Călinescu.

Ion: blestemul pământului – ora 20 : 10, TVR 2

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, drama „Ion: blestemul pământului” (1981) îi reuneşte pe Ioana Crăciunescu (Ana), Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu şi Şerban Ionescu (Ion).

Ion este un ţăran sărac din satul Prislop care ar vrea să intre în rândul bogaţilor. Şi-a făcut un plan să ia de soţie pe fiica bogătaşului satului, Vasile Baciu. O dată cu Ana urma să primească şi pământurile pe care şi le dorea. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Finalul este dramatic.

Tandreţea lăcustelor – ora 22:10, TVR 2

Acţiunea filmului „Tandreţea lăcustelor” (2002) se petrece în anii de după 1989. România este în plina tranziţie economica, socială, morală. Înfiripată rapid după 1989, lumea mafiei de tip românesc regrupează foştii nomenclaturişti care fac afaceri în stil mare, pustiind ca lăcustele totul în jurul lor. Scopurile lor sunt banii şi puterea.

Interesele „foştilor” intra în conflict cu dorinţa de ascensiune a celor tineri şi dornici de înavuţire. Metodele de lucru rămân aceleaşi: crima şi corupţia. Singura urmă de speranţă: o poveste de iubire. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, regia îi aparţine lui Dan Necşulea.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

Foto: Duminica filmului românesc la TVR 2, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc – TVR

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.