Duminica filmului românesc la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/duminica-filmului-romanesc-la-tvr-2/

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Duminica filmului românesc la TVR 2

Dreptate în lanţuri – ora 15 : 10, TVR 2

Singur împotriva nedreptăţii. Eternul haiduc. Un personaj sortit să devină legendă. Tudor Panteliu, eroul construit de regizorul Dan Piţa în filmul „Dreptate în lanţuri” (1983), este simbolul luptei ţăranului român pentru dreptate socială. Acţiunea filmului este plasată în jurul anului 1909. Iar eroul principal a fost, se pare, inspirat de un personaj real, Pantelimon Toader.

Scenariul are la bază documente autentice; este evidentă preocuparea pentru reconstituirea fidelă. Filmul ne introduce într-un univers al durerii, ale neputinţei şi disperării. Pantelimon, un haiduc care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci o capcană.

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci. În distribuţia filmului regăsim nume mari: Ovidiu-Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Vasile Niţulescu, Patricia Grigoriu, Ana-Maria Călinescu.

Ion: blestemul pământului – ora 20 : 10, TVR 2

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, drama „Ion: blestemul pământului” (1981) îi reuneşte pe Ioana Crăciunescu (Ana), Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu şi Şerban Ionescu (Ion).

Ion este un ţăran sărac din satul Prislop care ar vrea să intre în rândul bogaţilor. Şi-a făcut un plan să ia de soţie pe fiica bogătaşului satului, Vasile Baciu. O dată cu Ana urma să primească şi pământurile pe care şi le dorea. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Finalul este dramatic.

Tandreţea lăcustelor – ora 22:10, TVR 2

Acţiunea filmului „Tandreţea lăcustelor” (2002) se petrece în anii de după 1989. România este în plina tranziţie economica, socială, morală. Înfiripată rapid după 1989, lumea mafiei de tip românesc regrupează foştii nomenclaturişti care fac afaceri în stil mare, pustiind ca lăcustele totul în jurul lor. Scopurile lor sunt banii şi puterea.

Interesele „foştilor” intra în conflict cu dorinţa de ascensiune a celor tineri şi dornici de înavuţire. Metodele de lucru rămân aceleaşi: crima şi corupţia. Singura urmă de speranţă: o poveste de iubire. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, regia îi aparţine lui Dan Necşulea.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

Foto: Duminica filmului românesc la TVR 2, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc – TVR

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.