Dupa dealuri participă la Subtitle European Film Festival din Irlanda
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-dealuri-participa-la-subtitle-european-film-festival-din-irlanda/

Lungmetrajele Dupa dealuri, de Cristian Mungiu, şi A fost sau n-a fost, de Corneliu Porumboiu, vor fi proiectate la Subtitle European Film Festival, un eveniment care se va desfăşura în comitatul Kilkenny din Irlanda, în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2013

Lungmetrajele Dupa dealuri, de Cristian Mungiu, şi A fost sau n-a fost, de Corneliu Porumboiu, vor fi proiectate la Subtitle European Film Festival, un eveniment care se va desfăşura în comitatul Kilkenny din Irlanda, în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie.

Subtitle European Film Festival cuprinde cele mai recente 35 de filme europene, printre care Dupa dealuri, de Cristian Mungiu, şi comedia franceză ,,Les Intouchables”, de Olivier Nakache.

De asemenea, festivalul va celebra cinematografia rusă recentă, în timp ce o serie de vedete internaţionale vor fi prezente în Kilkenny, printre care Aksel Hennie şi Nikolaj Lie Kaas.

Dupa dealuri este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu.

Tragedie în mănăstire, în filmul Dupa dealuri

Dupa dealuri s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină anul acesta şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” – i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Citiţi şi: „După dealuri”, marele câştigător al galei Best Film Fest 2013. Cristian Mungiu, desemnat cel mai bun regizor

Filmul Dupa dealuri spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Dupa dealuri

Distribuţia filmului Dupa dealuri

Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol, notează Mediafax.

Lungmetrajul a avut premiera mondială în 2012 la Cannes – cel mai important festival de film de autor din lume -, unde a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare.

Info:

Subtitle European Film Festival se va desfăşura în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie.

Foto credit: Cinemagia, filmul Dupa dealuri

 

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.