E început de săptămână? Hai la film la Centrul Ceh!
https://www.ziarulmetropolis.ro/e-inceput-de-saptamana-hai-la-film-la-centrul-ceh/

Toamna se numără proiecţiile la Centrul Ceh, locul unde an de an se dă startul unor noi ediţii ale Documentary Mondays şi Fiction Tuesday. Anul acesta vor putea fi văzute şase documentare şi tot atâtea filme cehe care surprind din perspective insolite problematici diverse, de la scindarea continentului în timpul Războiului Rece şi până la emergenţa inteligenţei artificiale în viaţa oamenilor.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2018

Seria de proiecţii se deschide luni, 29 octombrie, de la ora 20:00, cu documentarul Cyborgs Among Us, urmând ca marţi, 30 octombrie, tot de la ora 20:00, în cadrul Fiction Tuesday, să ne uităm împreună la Accumulator 1. Intrarea este, ca de fiecare dată, liberă.

Primele două proiecţii din această toamnă tratează, parcă evocând direcţia artistică a scriitorului Karel Capek, influenţa tehnologiei în viaţa omului, a cărei evoluţie mai degrabă distopică reuşeşte să atragă consecinţe nedorite asupra acesteia.

Cyborg Among Us este primul documentar selectat în cadrul ediţiei din aceasta toamnă a Documentary Mondays. Intriga filmului este pe cât de simplă, pe atât de cutremurătoare: tehnologia este atât de avansată şi a pătruns atât de mult în viaţa oamenilor, încât într-un final se ajunge la implantarea în corpurile acestora, cu scopul de a le îmbunătăţi capacităţile, de dispozitive electrice, confruntând spectatorul cu implicaţiile depăşirii naturii umane.

Chit că aflat la cea de-a doua ediţie, Fiction Tuesday nu se lasă şi vine tare din urmă, debutând cu filmul Accumulator 1, distins cu premii la Festivalurile de Film de la Veneţia şi de la Tromso. În această poveste satirică, ecranele televizoarelor pot absorbi forţa vitală din orice lucru viu. Vă invităm să descoperiţi cum se va descurca Olda, protagonistul filmului, care suferă de o letargie acută după ce a fost intervievat pe stradă.

Ceea ce este posibil să vă frapeze este lejeritatea cu care regizorii celor două filme tratează aceste subiecte – dacă Cyborgs among us pare că începe ca un mockumentary, din pricina difuzării unor interviuri cu oameni „modificaţi” (unul cu o antenă care îi iese din cap, altul cu un led implantat în palmă) care susţin că sunt cyborgi, fapt cumva amuzant în 2017 când a fost realizat filmul, Accumulator 1 este descris de critici drept un basm modern cu elemente de spiritualism New Age, cuplul tată-fiu, Jan Sverak şi Zdenek Sverak, reuşind să realizeze unele dintre cele mai bune filme cehe recente.

Iubitorii filmului sunt aşteptati aşadar la Centrul Ceh să urmărim primul documentar, respectiv primul film de ficţiune din această toamnă! Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Foto: Hai la film la Centrul Ceh – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.