Eduard Antal începe ediţia a IV-a a Turneului naţional „Orgile României”
https://www.ziarulmetropolis.ro/eduard-antal-incepe-editia-a-iv-a-a-turneului-national-orgile-romaniei/

Turneul naţional Orgile României, ajuns la a patra sa ediţie, revine în lunile iulie şi august cu zece concerte în întreaga ţară, susţinute de tânărul organist Eduard Antal.

Un articol de Liliana Matei|28 iunie 2022

Eduard Antal continuă astfel incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în nouă catedrale şi biserici catolice şi reformate din România dar şi la Palatul culturii din Arad.

Înaintea turneului, Eduard Antal declara: „Cred că de-a lungul timpului turneul s-a transformat în ceva mai profund și mai important decât o înșiruire de concerte. Simt să turneul a devenit o comunitate, o familie a organizatorilor, gazdelor și ascultătorilor.”

Turneul va începe pe 3 iulie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti şi în prima sa etapă va ajunge în patru localităţi din Transilvania, mai precis pe 5 Iulie la Sibiu, Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” (în cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane), pe 6 Iulie la Deva, la Biserica Reformată, pe 8 Iulie la Arad, la Palatul Culturii, iar pe 9 Iulie, la Vinga, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”. Turneul va continua în luna august cu o nouă etapă în Moldova şi Transilvania.

„Tot mai des suntem înconjurați de realități macro, fie că vorbim despre globalizare, pandemie sau conflict militar, toate au o doză de negativitate, dar cum ar fi să descoperim și să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive din jurul nostru? Din această perspectivă, repertoriul propus în acest an intenționează să surprindă unele din cele mai frumoase lucrări compuse în spațiul european. Astfel, buchetul repertorial va cuprinde compozitori din Franța, Germania, Anglia, Italia, Spania, Ungaria, dar va cuprinde și teme românești pentru că turneul este despre lucrurile bune și frumoase din jurul nostru.”, mărturisea organistul Eduard Antal.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Louis-Nicolas Clérambault, Johann Pachelbel, Juan Cabanilles, Girolamo Frescobaldi, Padre Davide da Bergamo, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Theodor Grünberger, John Stanley, Béla Bartók.

Turneul național – Orgile României

ediția a IV-a

iulie-august 2022

EDUARD ANTAL – orgă

3 iulie, ora 20 – Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif

5 iulie, ora 19:00 – Sibiu, Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” (Zilele Muzicale Româno-Americane)

6 iulie, ora 19:00 – Deva, Biserica Reformată

8 iulie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii

9 iulie, ora 19:00 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

7 august, ora 19:00 – Bacău, Biserica Romano-Catolica „Fericitul Ieremia” (Inaugurarea orgii)

14 august, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină”

16 August, ora 19:00 – Cacica, Basilica Minor „Adormirea Maicii Domnului”

27 August, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră (Festivalul „Organ Nights”)

28 August, ora 18:00 – Codlea, Biserica Evanghelică

Detalii pe www.orgileromaniei.ro.

Program muzical

Eduard Antal – orgă

Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749) – Suite du Deuxiéme Ton

Johann Pachelbel (1653-1706) – Chaconne în re minor P. 41

Juan Cabanilles (1644-1712) – Corrente italiana

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Aria detta la Frescobalda, F 3.32

Padre Davide da Bergamo (1791-1863) – Elevazione in Re minore

Dietrich Buxtehude (1637-1707) – Preludiul în fa# minor, BuxWV 146

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fantezia în sol major, BWV 572

Theodor Grünberger (1756-1820) – Nach der Epistel

John Stanley (1712-1786) – Trumpet Voluntary

Béla Bartók (1881-1945) – Șase dansuri românești

Foto: Vasile Adrian

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.