„Efectul razelor Gamma asupra anemonelor“, spectacol de excepție cu Olga Tudorache, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/efectul-razelor-gamma-asupra-anemonelor-spectacol-de-exceptie-cu-olga-tudorache-la-tvr-3/

Teatrul Naţional de Televiziune – 7 zile din 7 la TVR 3!

Un articol de Liliana Matei|8 aprilie 2020

Miercuri, 8 aprilie:

Ora 14.00 –  reluare „Domnișoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu

Ora 20.00 – „Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel / Regia și adaptarea TV: Cătălina Buzoianu/ Spectacol preluat de la Teatrul Mic în anul 1983

Distribuția: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Șchiopu, Monica Mihăescu, Ioana Ottescu

Scenografia: Mihai Mădescu/ Regia de montaj: Marga Niță/ Operator șef: Edwiga Adelman Redactor: Lucia Hossu Longin

„Spectacolul acesta este un omagiu adus unei actrițe de excepție și unui pedagog de vocație… Este o reală lecție de pedagogie modul în care Olga Tudorache înțelege să-și apropie studenții. Îngrijorările de mamă, exigențele fără circumstanțe atenuante ale unui profesionism de marcă, instinctul sigur ce scormonește în neștiutele cămări de disponibilități ale unor tineri care nu înțeleg încă prea bine miracolul descoperirii unor forțe nebănuite, miracolul transformării lor în creatori adevărați ce zămislesc alte vieți, toate aceste zbateri ale propriei ei ființe, pentru a plivi florile talentului de buruiana rea a necunoașterii, o prezintă pe Olga Tudorache drept o profesoară de măiestrie în cel mai nobil sens al acestui cuvânt.

Îmi doresc acest rol de cinci ani,  îmi spunea Olga Tudorache la o repetiție, astăzi doresc totul pentru fetele mele, aș vrea ca lor să le iasă totul bine.

Cu delicatețe și răbdare, cu siguranță de ceasornicar de înaltă precizie, Olga Tudorache reglează aceste mecanisme vii, le dăruiește încredere, forță și spirit, și mai presus de orice, le oferă de la început, șansa de a fi egale modelului, șansa de a concura cu modelul.”  – Cătălina Buzoianu, fragment din caietul program al spectacolului

URMEAZĂ:

Joi, 9 aprilie, ora.14.00 – „Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”

ora 20.00 –  „Cinci femei de tranziție”, de Rodica Popescu

Vineri, 10 aprilie, ora.14.00 – „Cinci femei de tranziție”, de Rodica Popescu

ora 20.00 – „Chirița în provincie”, de Vasile Alecsandri/ spectacol cu public   preluat de la Teatrul Vasile Alecsandri din Iasi / regia artistică:  Alexandru Dabija

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră

 

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.