Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny
https://www.ziarulmetropolis.ro/eminescu-monet-ipotesti-via-giverny/

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny.  Autor: Lucian Muntean Carte obiect, exemplar unic. Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny. Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu. Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny. 

Autor: Lucian Muntean
Carte obiect, exemplar unic.
Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny.
Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu.
Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, au reprezentat sursa de inspiraţie pentru numeroasele tablouri din ultima perioadă din viaţa artistului.
La mai bine de un secol, în mai 2009, fotografiile făcute în aceste două locuri,  au numeroare elemente în comun, incluisiv cu picturi ale lui Monet.
Cartea este imaginată ca o corespondenţă între cei doi artişti, care au fost contemporani, dar care nu au avut ocazia să se întâlnească. Cel puţin până acum.
Tehnica: fotografie, acuarelă, caligrafie, colaj,
Materiale: carton Fabriano 200g/mp, hârtie Fabriano 300g/mp, hârtie de calc, hârtie milimetrică, plicuri, timbre poştale, 68 fotografii 10×15 cm, pe hârtie foto Fujicolor Crystal, caligrafie cu peniţă, tuş, adeziv aracet.
Dimensiune: coperta varianta închisă 40×25 cm; cartea în varianta dechisă complet 40x204cm.
Bucureşti, 20 decembrie 2012 – 10 ianuarie 2013.
Documentarea şi fotografiile sunt făcute în iulie 2004 în Normandia si în mai 2009 la Ipoteşti si Giverny.
Cartea poate fi vazută la Biblioteca Naţională a României în perioada 15 ianuarie – 8 februarie 2013, la expoziţia omagială de artă plastică şi decorativă, EMINESCU.
07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.