Emoții până la nori în prima zi a festivalului Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-pana-la-nori-in-prima-zi-a-festivalului-undercloud/

Ieri, 1 septembrie, a început cea de-a VII-a ediţie a festivalului de teatru independent Undercloud, care se va desfăşura timp de 11 zile în sălile ce aparţin de Muzeul Țăranului Român.

Un articol de Judy Florescu|2 septembrie 2014

Deschiderea oficială a festivalului Undercloud a avut loc în sala de cinema „Studio Horia Bernea” (Sala Mare), care a devenit neîncăpătoare pentru amatorii de teatru independent, nerăbdători să vadă ce producții noi vor vedea în ediția de anul acesta a evenimentului.

Noutatea absolută a festivalului constă în prezența a trei spectacole internaționale care vor avea loc începând cu ora 21:00 în sala de cinema „Studio Horia Bernea”. Publicul va avea ocazia de a vedea puneri în scenă din țări precum Anglia – „Blind Hamlet” (6 septembrie), Franța –  „A l’ombre de core” (7 septembrie) și Ungaria – ,,Așteptându-l pe Godot” (8 septembrie).

Spectacolul care a inagurat ediția din 2014 a Festivalului Undercloud a fost “ABSOLUT!”, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, un one-man-story cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija. Povestea lui Ivan Turbincă ne este familiară din vremurile copilăriei, unii dintre noi o aveau chiar și sub formă de audiobook (casetă). Povestea de pe scenă ne acaparează toate simțurile și ne lasă să descoperim cât de fragili suntem și că eternitatea nu aparține omului, ci doar morții.

„Un tramvai numit Dorință” a fost primul spectacol participant al competiției, rupând astfel convenția tradițională a celorlate festivaluri de teatru. Astfel în secțiunea de concurs a festivalului Undercloud participă spectacolele proaspete, ale tinerilor artiști, care sunt jurizate de Sanda Manu – regizor, George Ivașcu – actor și directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger și Iulia Popovici – critic de teatru.

La Clubul Țăranului, un loc nou pentru spectacolul în regia lui Andrei Grosu și Andreea Grosu, s-au adus scaune în plus pentru a suplini cererea publicului de a vedea producția unteatru. Pe o scenă rotundă, probabil cea mai grea scenă pe care pot juca actorii, fiind priviți din toate unghiurile de ochi curioși, am văzut frângându-se un vis toxic – dorința unei femei de a rămâne veșnic tânără și de a refuza să coopereze cu realitatea înconjurătoare îi transformă pe cei din jurului său în niște monștri.

Finalul serii încărcate de emoții de tot soiul a fost dezmierdat de spectacolul de dans Step 100%, cu coregrafia realizată de  Negroiu Claudia și Beatrice Enea, iar distribuția formată din  Negroiu Claudia și Dana Porlogea. Veselia și stilul anilor 1930 au fost transpuse într-o oră de mișcare pe cântece celebre, printre care: Over the rainbow-Judy Garland, A fine romance – Ella Fitzgerald, Little bitty pretty one – Frankie Lymon, Puttin on the Ritz – Fred Astaire, I wanna be loved by you – Helen Kane.

foto/video de la Undercloud: Judy Florescu

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.