Eric Hobsbawm a murit la vârsta de 95 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/eric-hobsbawm-a-murit-la-varsta-de-95-de-ani/

Istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit luni, la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunţat fiica lui „A murit din cauza unei pneumonii, la primele ore ale dimineţii”, a precizat Julia Hobsbawm. Născut pe 9 iunie 1917 în oraşul egiptean […]

Un articol de |1 octombrie 2012

Istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit luni, la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunţat fiica lui

„A murit din cauza unei pneumonii, la primele ore ale dimineţii”, a precizat Julia Hobsbawm.

Născut pe 9 iunie 1917 în oraşul egiptean Alexandria, Eric Hobsbawm a locuit la Viena în perioada interbelică, mutându-se apoi la Berlin în 1931 şi ulterior la Londra, la doi ani de la venirea la putere a naziştilor.

După ce a studiat istoria la Cambridge, a început să predea în 1947 la Birkbeck College din Londra. A predat şi la Universitatea Stanford şi a lucrat la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite, colaborând însă şi cu universităţi de prestigiu din Franţa şi Mexic.

Opera cea mai cunoscută a acestui istoric de reputaţie mondială, a cărui viaţă a fost marcată de angajamentul său la teoriile marxiste, este volumul „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, publicat în 1994.

Această lucrare, consacrată secolului al XX-lea, a fost recompensată cu numeroase premii internaţionale şi a fost tradusă în 40 de limbi, inclusiv în ebraică, arabă şi mandarină.

Distins specialist în istoria secolului al XIX-lea, Eric Hobsbawm şi-a câştigat notorietatea mondială în special datorită trilogiei consacrate „lungului secol al XIX-lea” (de la Revoluţia franceză la Primul Război Mondial; formula şi conceptul de „secol lung”, folosite frecvent în zilele noastre în discursul istoric de pe toate meridianele, au fost introduse de Hobsbawm prin această trilogie).

Trilogia include volumele „The Age of Revolution: Europe 1789-1848”, „The Age of Capital: 1848-1875” şi „The Age of Empire: 1875-1914”.

 

Sursa: Mediafax

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.