Eu. Despre mine. Al meu – spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-despre-mine-al-meu-spectacol-lectura-cu-nicoleta-lefter-adina-andrei-lucaciu-si-irina-velcescu/

Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu şi Irina Velcescu se întâlnesc din nou sub cupola atelierelor de autocunoaştere prin scris organizate de Asociaţia Culturală Control N, de această dată pentru spectacolul lectură ce finalizează a patra serie de lucru cu tineri bucureşteni: Eu. Despre mine. Al meu.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

”Adina, Nico și Velce, în afară de faptul că sunt niște actrițe minunate, sunt artiste real interesate de această zonă, pentru că toate trei sunt implicate în proiecte și spectacole care vizează publicul tânăr, care sunt gândite și create pentru publicul tânăr, sau sunt generate de autor tânăr. Prin urmare, fiind atât de conectate și atât de interesate de zona asta, mi s-a părut firesc să fie partenerele mele în crearea momentului ăsta. Cred că modul lor de a se bucura, de a se lăsa uimite și în același timp real impresionate de textele pe care ajung să le citească și să le rostească e ceva autentic, care ajunge să aibă puterea să te ducă dincolo de ecran.”, spunea Oana Răsuceanu, inițiator și trainer al proiectului, în urmă cu un an, în pregătirea spectacolului lectură Eux3.

În această vară, atelierele finalizează pentru prima oară cu un spectacol lectură în prezența publicului, ce va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 19.00, la unteatru open-air (Grădina Casei Universitarilor). De această dată, publicul va putea nu doar să audă textele scrise de copii, dar să îi și aplaude, căci tinerii autori vor fi printre spectatori. Intrarea este liberă. Concepția spectacolului îi aparține Oanei Răsuceanu.

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris, s-a desfășurat între 28 martie și 15 aprilie 2022, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din: Școala Gimnazială “Sf. Calinic de la Cernica“, Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes” și Liceul Tehnologic “Antim Ivireanu”. În cadrul programului, elevii au fost familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Trainerii Eu. Despre mine. Al meu. au fost: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris vine ca o continuare organică a atelierelor DE TREI ORI – Poveste, Monolog, Scenariu, Eu x 3 și Ori Trei – ateliere de autocunoaștere prin scris, toate programe educaționale ce, în mai puțin de doi ani, au avut ca protagoniști aproape 100 de copii de gimnaziu și liceu.

O selecție din textele generate de fiecare participant al celor patru ateliere e găzduită de revista LiterNet.ro – în secțiunea Atelier, la capitolul Personale.

Eu. Despre mine. Al meu – ateliere de autocunoaștere prin scris a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite (scenaristică, dramaturgie și scriere creativă), plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.