Eveniment la Madrid: Colocviul internațional „Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-la-madrid-colocviul-international-lucian-blaga-poet-roman-intre-traditie-si-modernitate/

Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania în colaborare cu Universitatea Complutense şi Institutul Cultural din Madrid organizează Colocviul internaţional „Lucian Blaga, poet român între tradiţie şi modernitate” în capitala Spaniei, pe 20 mai 2022.

Un articol de Rhea Cristina|18 mai 2022

Acest eveniment cultural, de înaltă ținută intelectuală, cuprinde două secțiuni.

In prima dintre ele, începând de la ora 10 până la 12.30, va avea loc Conferința propriu-zisă la Universitatea Complutense. Organizatorii acestei sunt: Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanică; Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene și Traduceri; Felix Nicolau, prof. dr. în cadrul Departamentului de Limbă și Cultură Română; Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitații acestei prime secțiuni cultural-științifice sunt: Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și a Academiei Române, filosof și blagolog, care va expune lucrarea “Mit și metaforă în filosofia lui Lucian Blaga”, și Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, care va prezenta teza “Lumina culturii și a cunoașterii în poezia lui Lucian Blaga”.

De asemenea, la finalul prezentărilor științifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale întâlnirii culturale, analiză urmată de o întâlnire cu studenți ai Universității Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse în limba spaniolă

Cea de-a doua secțiune culturală va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulată Lucian Blaga în contextul european, în cadrul căreia va avea loc o dezbatere între invitați, profesori și public. Prezentarea acestei secțiuni va fi realizată de directoarea Institutului Cultural Român, dna Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde îi va corespunde dnei Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Manifestarea culturală se va încheia cu un recital poetic și muzical în limbile română și spaniolă din creația blagiană, reprezentație organizată și prezentată de membri ai Uniunii Lucian Blaga: Elena Ninerică, Manuela Crina Pușcașu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Despre importanța și valoarea operei scrisă de Lucian Blaga în contextul actual european al modernității, Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului și președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, ne-a semnalat următoarele: “Lucian Blaga este o personalitate plurifatetică a culturii noastre în calitatea sa de diplomat, filosof, dramaturg, dar și unul dintre simbolurile de vârf ale spiritualității românești, creator de limbaj poetic inovator, un leader generațional. Vasta sa cultură, interrelaționarea cu Europa prin abordarea multiplelor direcții în orientarea estetizantă a viziunii sale creatoare, precum apropierea de filosofía germană sau mitología greacă îl situează pe Blaga într-o categorie aparte a intelectualității românești, și anume cea a titanilor de tipul lui Eliade, Cioran sau Eugen Ionescu.”

Conferința cultural-științifică va fi deschisă publicului român și spaniol din Madrid în mod gratuit și tradusă parțial în limba română.

 

 



19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.

09
/09
/22

CENTENAR La 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, ne amintim de arta și de universului unui prozator unic. Ziarul Metropolis vă prezintă un dialog de arhivă despre relația scriitorului cu teatrul.

29
/08
/22

Cei care vor vedea pe rafturile librăriilor cartea lui Eddie Jaku, Cel mai fericit om de pe Pământ, involuntar vor face o serie de presupuneri privind motivele fericirii sale. Dar, cât de bogată le-ar fi imaginația, tot va fi greu de ghicit că Cel mai fericit om de pe Pământ este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz, iar cartea pe care o semnează e mărturia sa cutremurătoare și, paradoxal, plină de speranță, din acel infern.

26
/08
/22

În Cel mai fericit om de pe Pământ, bestseller publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, autorul povestește ce au însemnat cei 7 ani de detenție în lagărele morții. Detaliile sunt surprinzătoare, dincolo de imaginație și fără să poată primi vreo explicație coerentă. De altfel, Eddie Jaku mărturisea că, după ce a fost martorul unor asemenea atrocități și a observat în ce abisuri ale urii poate coborî ființa umană, ani la rând l-a frământat o singură întrebare: De ce?

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.