Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-online-dedicat-editiei-in-limba-germana-a-romanului-dimineata-pierduta-de-gabriela-adamesteanu/

Miercuri, 27 ianuarie 2021, a avut loc un eveniment online dedicat ediţiei în limba germană a romanului Dimineaţă pierdută/ Verlorener Morgen de Gabriela Adameşteanu, cu participarea autoarei şi a traducătoarei volumului, Eva Ruth Wemme.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2021

Verlorener Morgen a fost prilejul unei lecturi comentate, în limbile română şi germană, a cărei moderator a fost Enikő Dácz, director adjunct al  Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas. Evenimentul poate fi vizionat aici.

Dimineață pierdută a apărut în limba română în 11 ediții, dintre care opt la Polirom, și este unul dintre cele mai premiate și mai citite romane din literatura română contemporană, cu numeroase traduceri la edituri de prestigiu.

Verlorener Morgen a apărut în decembrie 2018 la editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek”, în traducerea Evei Ruth Wemme, care a fost dinstinsă cu Premiul pentru Traducere la Târgul de carte de la Leipzig, 2019.

Verlorener Morgen este cea de-a treia traducere din opera autoarei în spaţiul de expresie germană, după Der Gleiche Weg an jedem Tag (Drumul egal al fiecărei zile), Schöffling, 2013, și Begegnung (Întîlnirea), Wieser, 2018. În mai 2021, îi va apărea și romanul Provizorat/ Provisorium der Liebe  (Polirom, cinci ediții), de asemenea la editura Aufbau, în traducerea Evei Ruth Wemme.

Dimineață pierdută s-a aflat pe lista recomandărilor de lectură pentru vara anului 2020 a Consiliului European, listă iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea LeopoldFranzens din Innsbruck (parte dintr-un proiect al profesorului Kurt Scharr, care are un curs despre Europa de Sud-Est la Institut für Geschichtswissenschaften & Europäische Ethnologie ale universității și care organizează în fiecare semestru, în colaborare cu Dr. Eniko Dacz – la Innsbruck (Literaturhaus am Inn) și München (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) – lecturi din opera unor autori recent publicați), Şcoala doctorală „Austrian Studies”, Literaturhaus am Inn, Institutul  pentru cultura şi istoria comunităţilor germanice din sud-estul Europei de pe lîngă Universitatea Ludwig Maximilian din München, în parteneriat cu Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.