Evenimente inedite la Festivalul „25 de ore de teatru non-stop”
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-inedite-la-festivalul-25-de-ore-de-teatru-non-stop/

În acest an Trupa Bis Teatru aniversează un deceniu de activitate iar evenimentul care a consacrat-o, Maratonul „25 de ore de teatru non-stop” ajunge la cea de-a IX-a ediţie, ce va avea loc în perioada 5-6 octombrie 2019. Cu acest prilej, 11 companii de teatru din ţară şi din străinătate vor susţine pe parcursul a 28 de ore (festivalul cuprinde anul acesta un prolog şi un epilog), în 10 spaţii outdoor şi indoor, 18 evenimente, dintre care o treime cu intrare liberă.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2019

Evenimentul devenit deja tradiție s-a impus încă de la început ca un prilej minunat de întâlnire între public și tinerii artiști români sau străini, veniți în special din zona independentă. Pentru al treilea an consecutiv, festivalul se va desfășura sub umbrela European Festivals Association, cea mai importantă platformă festivalieră din Europa, fapt care confirmă recunoașterea sa și la nivel internațional.

La această ediție, organizatorii și-au propus transgresarea frontierelor de orice fel și deschiderea către un public cât mai divers prin includerea în program a unor evenimente foarte variate, adresate deopotrivă nostalgicilor teatrului de revistă, celor nonconformiști, care gustă spectacolele de tip multimedia performance, gurmanzilor, cinefililor, copiilor, sau oamenilor cu dizabilități.25 de ore de teatru

Pornind de la motto-ul lui Zygmunt Bauman „Este necesar să credem în potențialul uman pentru a crea o lume diferită de aceasta.ˮ, companhia Nova de Teatro din Brazilia își propune ca prin intermediul proiectului KASSANDRA-HÉCUBA, ce va fi prezentat duminică, 6 octombrie 2019, la miezul nopții, la Teatrul Gong, să abordeze o paletă variată de probleme, de la cele mai intime, specifice sufletului uman, până la cele care privesc societatea în ansamblul ei, având punctul de pornire în conflictele ce apar în tragediile grecești. Performance-ul propus de tinerii brazilieni explorează tridimensionalitatea scenei și leagă arta vizuală cu spațiul urban. Actorii nu vor interpreta „roluri”, ci vor acționa ca vehiculi prin care publicul va lua contact cu diverși stimuli vizuali și sonori, ca și cum s-ar afla în interiorul unei cutii.

Într-o cu totul altă cheie teatrală, actorul George Constantinescu și Teatrul de Artă, București, așteaptă trecătorii duminică, 6 octombrie, de la ora 13:00, pe pietonala Nicolae Bălcescu, în fața Librăriei Humanitas, la PAM-PAM, un one man show foarte gustat, care se joacă pentru a noua oară în festival. Subintitulat „teatru vechi pentru timpuri noiˮ, acesta are la bază pamfletele lui Constantin Tănase, o perspectivă tristă și hazlie, însă surprinzător de actuală, despre România de acum 80 de ani.

În aceeași zi, de la ora 14:00, la Grădina BIS, publicul va putea redescoperi celebrul text orwellian, Ferma animalelor, în viziunea regizorului Ovidiu Mihăiță, cu actorii Teatrului Auăleu din Timișoara. Ovidiu Mihăiță se va afla de data aceasta într-o dublă ipostază. La cea de regizor se va adăuga și cea de maestru bucătar, fiindcă el „va serviˮ spectatorilor nu doar o reprezentație foarte reușită de teatru, ci și un delicios ceaun, a cărui pregătire va începe de la ora 10:00 dimineața urmând a se finaliza în timpul spectacolului, în așa fel încât la finalul acestuia toți cei prezenți vor fi invitați la masă.

Pam- Pam

În cadrul workshop-ului de teatru comunitar coordonat de Bianca Babeș, Asociația „Teia” din Sibiu va veni în sprijinul a 15 tineri cu multiple deficiențe, în încercarea de a crea punți de comunicare între ei și societatea în care trăiesc, de a crește gradul de toleranță și acceptare a acestora. Tinerii, vor prezenta în cadrul festivalului spectacolul „Doar sunt”, având ca temă diversele forme de socializare în societatea contemporană. Este vorba despre un proiect la care au lucrat în cadrul unor ateliere anterioare, pornind de la propriile interese și nevoi. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 12:00, la Biblioteca Astra, Corpul Nou. Intrarea va fi liberă.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina de facebook https://www.facebook.com/respira.teatru/ și pe site-ul bisteatru.ro.

Biletele au fost puse în vânzare pe www.kompostor.ro și la Librăria Humanitas (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16).

Preţul unui bilet este de 25 de lei (întreg) și 15 lei (redus pentru elevi, studenți, pensionari). Sunt de asemenea disponibile abonamente în număr limitat, valabile la toate reprezentațiile din programul maratonului teatral, la prețul de 125 de lei.

Ediția a IX-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop” este o acțiune cofinanțată de: Primăria Municipiului Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean Sibiu.

Partener de tradiție: MARQUARDT.

Foto: Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” – facebook

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.