Evenimente speciale dedicate artei contemporane, la Noaptea Albă a Galeriilor – ediția #10
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-speciale-dedicate-artei-contemporane-la-noaptea-alba-a-galeriilor-editia-10/

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediţii, expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din zece oraşe – alături de Bucureşti, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2016

Vor avea loc, de asemenea, evenimente speciale NAG:

No Man’s Land – 30 septembrie, Rezidența Scena9 (RS9)

Extinderea programului NAG la nivel național nu este singura premieră a ediției aniversare. În București, continuă seria de expoziții produse de Asociația Ephemair exclusiv pentru Noaptea Albă a Galeriilor prin proiectul No Man’s Land, care reunește zece expoziții focus dedicate celor zece orașe NAG. La invitația Asociației Ephemair și cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii vor prezenta fiecare dintre orașele NAG curatorii: Călin Dan (Arad), Cosmin Năsui (Baia Mare), George Roșu (Brașov), Simona Vilău (București), Horea Avram (Cluj Napoca), Adrian Bojenoiu (Craiova), Cătălin Gheorghe și Cristian Nae (Iași), Dan Raul Pintea (Sibiu), Laura Borotea și Bartha József (Târgu Mureș), Cosmin Haiaș (Timișoara).

Expoziția „No Man’s Land / zece discursuri din arta contemporană românească” prezintă pe același teritoriu zece expoziții distincte, fiecare dintre ele construită în jurul câte unui concept diferit, alăturarea lor generând, prin poziționarea aleatorie în spațiile Rezidenței Scena9, stări conflictuale sau armonii. Încăperea rămasă neocupată, o zonă de tranziție către toate spațiile destinate expozițiilor focus, devine terenul neadjudecat de către nimeni, un spațiu de întâlnire, dialog și dezbatere între ele. No Man’s Land definește și justifică acest spațiu, în care curatorii dezvoltă independent câte un discurs reprezentativ pentru fiecare oraș, configurând în labirintul casei un traseu neașteptat. Semnificația titlului expoziției leagă astfel conținutul expozițiilor de prezența lor temporară într-una dintre clădirile istorice deosebite ale Bucureștiului. Noaptea Albă a Galeriilor

No Man’s Land va avea vernisajul pe 30 septembrie și va putea fi vizitată timp de o lună la Rezidența Scena9 din centrul capitalei. Clădirea declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32 datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. În viitor, BRD — Groupe Société Générale își propune să o transforme într-un spațiu cultural-artistic, deschis noilor generații de creatori.

Expoziție retrospectivă NAG

La finalul lunii septembrie, NAG propune o întoarcere în timp printr-o expoziție retrospectivă de amploare a primilor nouă ani în care a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români. Expoziția retrospectivă va cuprinde lucrări ce au fost prezentate în edițiile anterioare NAG, dar și lucrări noi a peste 25 de artiști contemporani. Mai multe detalii, în curând.

MAMUCA – 30 septembrie, Muzeul de Artă Recentă (MARe)

Partener al NAG la cea de-a zecea ediție a evenimentului, Muzeul de Artă Recentă (MARe) se deschide pentru o noapte vizitatorilor. Primul muzeu privat de artă din România, construit cu scopul de a fi doar muzeu de artă și nu altceva, MARe va prezenta prin colecțiile și expozițiile sale arta contemporană românească și internațională într-o manieră proprie, inedită, incitantă.

Vineri, 30 septembrie, ora 21:00, la sediul Muzeului de Artă Recentă (MARe), din Bulevardul Primăverii nr. 15, București, va avea loc vernisajul expoziției Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA). O expoziție de o noapte, prezentată într-o clădire aflată în construcție. Un eveniment efemer într-un proiect în derulare. Nimic nu descrie mai adecvat profilul MARe, pentru care „șantierul” va fi o stare de spirit, mai ales după ce muzeul va fi inaugurat oficial. Vizitatorii care îi vor călca pragul cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor vor fi, practic, primii vizitatori ai viitorului muzeu MARe.

Expoziția MAMUCA înseamnă, din punct de vedere formal, 25 de artiști, de la Diet Sayler la Constantin Petrașchievici și de la Miklos Onucsan la Paul Gherasim, fiecare reprezentat de câte o singură lucrare. O expoziție menită să arate, dar să și provoace, să placă, dar să și irite, să intrige, dar să dea și răspunsuri. Un pariu făcut pe libertatea fiecărui privitor de a vedea, de a întreba, de a interpreta, de a crede. La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, un adevărat eveniment editorial. Curator: Erwin na2Kessler.

Specialiști internaționali în arta contemporană, la NAG#10

NAG se adresează nu doar publicului român iubitor de artă, ci va face vizibilă la nivel internațional, începând cu ediția din 30 septembrie 2016, infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană în România. Un grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane va avea ocazia să intre în contact direct cu scena artistică locală. Tinerii artiști emergenți vor putea interacționa cu Hilde de Bruijn, curator la Cobra Museum of Modern Art, Simon Hewitt, istoric de artă, curator independent și jurnalist, care a scris pentru publicații precum Art & Auction, ArtNews, Huffington Post New York sau The Art Newspaper, Kate Sutton, curator independent și jurnalist, colaborator Artforum.com din 2008, Branko Franceschi, directorul Muzeului de Artă din Split, Croația și Gunnar Benedikt Kvaran, director Astrup Fearnley Museet Oslo. Iar pe 2 octombrie, la Rezidența Scena9, în cadrul unei mese rotunde – Do You See What We See? – al cărei moderator va fi Erwin Kessler, aceștia vor împărtăși impresiile lor cu privire la scena artei contemporane din România și nu numai.

În curând, programul NAG al celor zece orașe va fi disponibil aici.

Foto: Noaptea Albă a Galeriilor – noapteagaleriilor.ro

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.