Expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-aniversara-arhitect-romeo-belea-90-de-ani/

Academia Română prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi cu Uniunea Arhitecţilor din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziţia aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2022

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 5 decembrie 2022, în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 12.00.

Manifestarea va fi deschisă de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, de prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, și de arhitecta Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția marchează cei peste 60 de ani de carieră ai arhitectului Romeo Belea, aducând în atenția publicului planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor sale pentru edificii din București: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale“, Centrul Cultural Sala Palatului, Casa Academiei Române din Strada 13 septembrie.

Arhitectul Romeo Belea, membru corespondent al Academiei Române din anul 2010, este un nume cu rezonanță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii. Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București, și-a început cariera universitară la același institut în anul 1963, unde vreme de aproape 30 de ani a fost profesor (1973-2002). În perioada 1997-2001 a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret“ din București.La nivel internațional este autorul unor edificii precum Teatrul Național din Damasc, Arena multifuncțională şi Sala Sporturilor din Tripoli, Hotelul „Ouzoud Waterfall“ din Maroc, Piscina olimpică din Beirut. În anul 2011 a fost distins de Uniunea Arhitecților din România cu Premiul „Opera Omnia“.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“ va fi deschisă în perioada 5-23 decembrie 2022, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00. Intrarea este liberă.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.